
Sestavine
testo
- 210 g moke
- 140 g masla
- 70 g sladkorja
- 2 rumenjaka
nadev
- 600 g jabolk
- sladkor (po okusu)
- ½ žličke cimeta
kapice
- 2 beljaka
- 140 g sladkorja
- moka za delovno površino

Njene zdravilne učinkovine so poznali že stari Egipčani
Bazilika je aromatična zeliščna rastlina, znana po močnem vonju in okusu.

Počitnice so tu! To so naše najljubše poletne sladice za otroke
Poletne počitnice so čas za neizmerno (slastno) zabavo za vso družino! Hop v kuhinjo, kjer bomo skupaj pripravljali odlične sladice za otroke in odrasle.

Najboljši recepti naših babic: rižev narastek z jabolki
Babica Damjana iz Nove Gorice svoje otroke in vnuke najraje razveseli z riževim narastkom z jabolki, ki se ga nikoli ne naveličajo in je v njihovi družini eden najbolj priljubljenih. Z veseljem je z nami delila recept, ki ga povzema iz kuharske knjige iz leta 1971.
Sestavine
testo
- 210 g moke
- 140 g masla
- 70 g sladkorja
- 2 rumenjaka
nadev
- 600 g jabolk
- sladkor (po okusu)
- ½ žličke cimeta
kapice
- 2 beljaka
- 140 g sladkorja
- moka za delovno površino
Postopek
Moko, maslo, sladkor in rumenjake zgnetemo v testo. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo, ga pustimo, da nekaj časa počiva, nato ga na papirju za peko razvaljamo v velikosti približno 25 x 25 cm in razrežemo na 4 enako široke trakove.
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo skupaj s papirjem za peko položimo na pekač in pečemo v segreti pečici približno 15 minut.
Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Kuhamo jih v malo vode, da se zmehčajo in začenjajo dobivati kašasto obliko. Sladkamo jih po okusu in začinimo s cimetom. Ko se ohladijo, z njimi premažemo dva pečena trakova in ju pokrijemo s preostalima dvema trakovoma.
Beljaka stepemo v trd sneg in vanj vmešamo sladkor. Razporedimo ga v kepicah po testu tako, da ima vsak kos pite, ko jo razrežemo, svojo sneženo kapico. Vse skupaj damo nazaj v pečico in na hitro zapečemo.
Nasvet
Beljakove kapice lahko okrasimo z naribano čokolado.