© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Najboljši recepti naših babic: rižev narastek z jabolki


Katja Božič
9. 7. 2025, 04.45
Posodobljeno
05:45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Babica Damjana iz Nove Gorice svoje otroke in vnuke najraje razveseli z riževim narastkom z jabolki, ki se ga nikoli ne naveličajo in je v njihovi družini eden najbolj priljubljenih. Z veseljem je z nami delila recept, ki ga povzema iz kuharske knjige iz leta 1971.

rižev narastek z jabolki
Osebni arhiv
Rižev narastek z jabolki

1: potrebujemo:

  • 20 dkg riža, 
  • 1 l mleka, 
  • ščep soli

Riž zakuhamo v vrelem osoljenem mleku. Kuhamo 20 minut, ko je kuhan, ga ohladimo.

2: potrebujemo:

  • 1/2 kg jabolk, 
  • 2 žlici vode, 
  • 5 dkg sladkorja, 
  • 1/2 žličke cimeta, 
  • sok pol limone

Jabolka operemo, olupimo in zrežemo na listke. Stresemo jih v kozico, dodamo 2 žlici vode, 5 dkg sladkorja, limonino aromo ali lupinico, jih pokrijemo in dušimo do mehkega. Jabolk ne mešamo, skrbimo le, da se ne prismodijo. Mehka jabolka nato ohladimo in na rahlo premešamo.

jabolka, jabolcni-krhlji
Pexels
Jabolka operemo, olupimo in zrežemo na tanjše rezine.

3: potrebujemo:

  • 4 dkg surovega masla ali margarine, 
  • 4 dkg sladkorja, 
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 
  • 3 jajca, 
  • limonino lupinico ali aromo 
  • in ločeno, 15 dkg sladkorja v prahu

Maščobo penasto umešamo, dodamo 4 dkg sladkorja, vaniljev sladkor in postopoma dodajamo 3 rumenjake. Pridno mešamo, da dobimo gosto in naraslo kremo. Beljake stepamo v trd sneg in vanj postopoma vtepemo sladkor v prahu. Pekač namažemo z maščobo in potresemo z drobtinami. V ohlajen riž zamešamo kremo, damo polovice mase v pekač in jo poravnamo. Za naslednjo plast damo vso količino jabolk in jih poravnamo. Na jabolka damo drugo plast riža in jo tudi poravnamo. Površino enakomerno prekrijemo z beljakovo peno.

Rižev narastek z jabolki pečemo 1/2 ure pri 180–200 °C in pazimo, da se pena ne zažge. Pekač napolnimo do 3/4.

Želim vam dober tek.

Objavljeno v reviji Jana, št. 27, 8. julij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

babice
revija Jana
Iščemo babice
Revija Jana,št 27
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.