Najboljši recepti naših babic: rižev narastek z jabolki
Babica Damjana iz Nove Gorice svoje otroke in vnuke najraje razveseli z riževim narastkom z jabolki, ki se ga nikoli ne naveličajo in je v njihovi družini eden najbolj priljubljenih. Z veseljem je z nami delila recept, ki ga povzema iz kuharske knjige iz leta 1971.

1: potrebujemo:
- 20 dkg riža,
- 1 l mleka,
- ščep soli
Riž zakuhamo v vrelem osoljenem mleku. Kuhamo 20 minut, ko je kuhan, ga ohladimo.
2: potrebujemo:
- 1/2 kg jabolk,
- 2 žlici vode,
- 5 dkg sladkorja,
- 1/2 žličke cimeta,
- sok pol limone
Jabolka operemo, olupimo in zrežemo na listke. Stresemo jih v kozico, dodamo 2 žlici vode, 5 dkg sladkorja, limonino aromo ali lupinico, jih pokrijemo in dušimo do mehkega. Jabolk ne mešamo, skrbimo le, da se ne prismodijo. Mehka jabolka nato ohladimo in na rahlo premešamo.

3: potrebujemo:
- 4 dkg surovega masla ali margarine,
- 4 dkg sladkorja,
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja,
- 3 jajca,
- limonino lupinico ali aromo
- in ločeno, 15 dkg sladkorja v prahu
Maščobo penasto umešamo, dodamo 4 dkg sladkorja, vaniljev sladkor in postopoma dodajamo 3 rumenjake. Pridno mešamo, da dobimo gosto in naraslo kremo. Beljake stepamo v trd sneg in vanj postopoma vtepemo sladkor v prahu. Pekač namažemo z maščobo in potresemo z drobtinami. V ohlajen riž zamešamo kremo, damo polovice mase v pekač in jo poravnamo. Za naslednjo plast damo vso količino jabolk in jih poravnamo. Na jabolka damo drugo plast riža in jo tudi poravnamo. Površino enakomerno prekrijemo z beljakovo peno.
Rižev narastek z jabolki pečemo 1/2 ure pri 180–200 °C in pazimo, da se pena ne zažge. Pekač napolnimo do 3/4.
Želim vam dober tek.
Objavljeno v reviji Jana, št. 27, 8. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se