
Sestavine
- 100 g zelo hladnega masla
- 200 g moke
- 3 jabolka
- 2 žlici mandljevih lističev
- moka za delovno površino
- sladka smetana za prilogo
mandljev nadev
- 100 g mletih mandljev
- 100 g sladkorja
- 100 g zmehčanega masla
- 2 veliki jajci
- 1 žlička mandljeve arome

Navdušite s poletno specialiteto: nadevani bučkini cvetovi
Srečneži z obiljem pridelkov z domačega vrta, ne zamudite odlične priložnosti za nadgradnjo poletnega menija. Ste že kdaj pripravili bučkine cvetove?

Triki, s katerimi prepoznate popolno lubenico
Bralka nas je vprašala: Tu je poletni čas, ko se vsi radi osvežimo tudi z lubenico. Po navadi vedno kupim razrezano, saj se mi je že zgodilo, da sem, če sem kupila celo, vsaj polovico kaj hitro vrgla stran, ker je bila nezrela ali kašasta. Kaj svetujete pri nakupu lubenice?

Njene zdravilne učinkovine so poznali že stari Egipčani
Bazilika je aromatična zeliščna rastlina, znana po močnem vonju in okusu.
Sestavine
- 100 g zelo hladnega masla
- 200 g moke
- 3 jabolka
- 2 žlici mandljevih lističev
- moka za delovno površino
- sladka smetana za prilogo
mandljev nadev
- 100 g mletih mandljev
- 100 g sladkorja
- 100 g zmehčanega masla
- 2 veliki jajci
- 1 žlička mandljeve arome
Postopek
Ohlajeno maslo narežemo na kockice in ga s konicami prstov nasvaljkamo z moko. Prilijemo ravno dovolj hladne vode, da se sestavine sprimejo in jih lahko zgnetemo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini in z njim obložimo pekač za pite s premerom 23 cm. Pekač s testom naj v hladilniku počiva 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo obložimo s papirjem za peko in vanj nasujemo suh fižol ter ga slepo pečemo 15 minut. Medtem olupimo jabolka, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na krhlje.
Mandljev nadev pripravimo tako, da mlete mandlje, sladkor, zmehčano maslo, jajca in mandljevo aromo stepemo v skledi. Sestavine stepamo tako dolgo, da dobimo gladko maso (približno 2 minuti).
Ko je testo pripravljeno, odstranimo papir in fižol ter na testo razporedimo nadev. Po nadevu v krogu razporedimo jabolka in posujemo z mandljevimi lističi. Pečemo 40 minut ali tako dolgo, da je lesena palčka, ki jo zapičimo v pito, čista, ko jo izvlečemo. Postrežemo toplo ali hladno s stepeno smetano.
Nasvet
Za peko je zelo primerna sorta jonagold, zimsko jabolko blago kislega okusa, ki je v Sloveniji zelo priljubljeno. Najbolj razširjena sorta jabolk na svetu je zlati delišes, sladka in aromatična sorta, ki zori ob koncu septembra, in če je primerno hranjena, obstane do januarja. Sočno in čvrsto jabolko sorte elstar je rdečkasto-rumene barve, harmoničnega sladkokislega okusa in spada med najkakovostnejše sorte. Obstane do konca decembra. Povsem rdeči ajdared zori v začetku oktobra, je kislega okusa in obstane do maja. Fuji je ena novejših sort jabolk, ki je k nam prišla z Japonske. Jabolko je zeleno, sočno, sladko in aromatično ter obstane vse do začetka pomladi. Za krhlje je zelo primerna sorta majda, saj kislo meso sadeža na zraku ne potemni. Navedimo še slovensko aromatično sorto lonjon, ki po okusu spada med najkakovostnejše sorte, in staro odporno sorto koksova oranžna reneta, ki se v pitah odlično obnese. Jabolka hranimo v temnem in hladnem prostoru, da ohranijo sočnost in jih lahko jemo vse do konca zime.