
Italijanski lešnikov kolač
Italijanski lešnikov kolač

Sestavine
- 200 g blanširanih ali neblanširanih lešnikov
- 5 jajc
- 175 g sladkorja
- 100 g stopljenega masla
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 200 g blanširanih ali neblanširanih lešnikov
- 5 jajc
- 175 g sladkorja
- 100 g stopljenega masla
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno globokega modla za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Lešnike čim bolj drobno zmeljemo v multipraktiku. Če se zdijo vlažni, jih razprostremo na velik pekač in pustimo, da se približno pol ure sušijo, medtem jih občasno pomešamo.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake in jih damo v dve veliki skledi. Na rumenjake vsujemo sladkor in z električnim mešalnikom stepamo približno 3 minute, da na površini mase ostanejo sledi, ko dvignemo metlice.
Postopoma vmešamo še maslo, nato pa nežno še lešnike in vaniljo.
Beljake s tepemo v čvrst sneg in ga v 4 enakih porcijah z metlicami nežno vmešamo v testo. Maso nalijemo v model in pečemo 50 do 60 minut, da je kolač čvrst in na sredini prožen na dotik. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo iz modla, odluščimo papir in pustimo, da se ohladi.
Nasvet
K temu kolaču se čudovito priležeta stepena sladka smetana in topla čokoladna omaka. Omako pripravimo tako, da 1,5 dl smetane segrejemo skoraj do vrelišča, nato jo odstavimo in ji dodamo 100 g nasekljane temne čokolade. Mešamo toliko časa, da nastane gladka in sijoča omaka, s katero pokapljamo smetano.