Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 220 g mehkega masla
- 100 g olupljenih lešnikov
- 220 rjavega sladkorja
- 220 g moke
- 3 jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlica pecilnega praška
- 170 g naribanih bučk
- 1 naribano jabolko
- 250 g mešanega suhega sadja
- sol
- malo maščobe za pekač
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 220 g mehkega masla
- 100 g olupljenih lešnikov
- 220 rjavega sladkorja
- 220 g moke
- 3 jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlica pecilnega praška
- 170 g naribanih bučk
- 1 naribano jabolko
- 250 g mešanega suhega sadja
- sol
- malo maščobe za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Globok okrogel pekač s premerom 20 cm namastimo in celega obložimo s papirjem za peko. Polovico lešnikov grobo sesekljamo in jih prihranimo. Drugo polovico damo skupaj z žlico sladkorja in moke v multipraktik in lešnike drobno zmeljemo.
Vse sestavine stresemo v mešalno posodo kuhinjskega strojčka in dodamo maslo, preostali sladkor in jajca, aromo, cimet, četrt žličke soli, preostalo moko in pecilni prašek. Z mešalnikom vse premešamo, da nastane gladka masa. Nato s kuhalnico primešamo še bučke, jabolko in suho sadje.
Testo stresemo v pripravljen pekač, ga poravnamo in posujemo s sesekljanimi lešniki. Pečemo 1 uro in 10 minut, po 45 minutah peke kolač pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečenega 20 minut ohlajamo, nato ga vzamemo iz pekača in do konca ohladimo.
Nasvet
Bučke lahko vsebujejo zelo veliko vode, kar lahko vpliva na končno gostoto testa. Če se nam naribane bučke zdijo zelo vodene, jih damo v čisto krpo in iz njih iztisnemo vodo, preden jih dodamo testu. Tudi čas peke je odvisen od vodenosti bučk. Po peki v testo zapičimo leseno palčko, in če ni čista, ko jo izvlečemo, kolač pečemo še 10 do 20 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem
Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere