© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Figovi vogalčki

Ti figovi vogalčki so vredni vsake minute pripravljanja!

Figovi vogalčki

Ti figovi vogalčki so vredni vsake minute pripravljanja!

Čas priprave 1 h 15 min + počivanje testa
Zahtevnost Enostavno
Količina 60–80 vogalčkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Lo_Feigenecken_12-12_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 100 g masla
  • 300 g gladke moke
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • ščepec nastrgane lupine neškropljene limone
  • 1 jajce
  • 1 žlica sladke smetane (če vzamemo manjše jajce)
  • 1 noževa konica pecilnega praška

obloga

  • 600 g suhih fig
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici ruma
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

testo

  • 100 g masla
  • 300 g gladke moke
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • ščepec nastrgane lupine neškropljene limone
  • 1 jajce
  • 1 žlica sladke smetane (če vzamemo manjše jajce)
  • 1 noževa konica pecilnega praška

obloga

  • 600 g suhih fig
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici ruma

Postopek

1

Najprej pripravimo testo. Moki dodamo na koščke narezano maslo, sladkor v prahu in vaniljev sladkor, limonovo lupinico in jajce (če vzamemo drobno jajce, dodamo še žlico sladke smetane). Vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Na sobni temperaturi naj počiva približno pol ure.

2

Medtem pripravimo oblogo. S fig odstranimo peclje. Nato fige operemo, drobno nasekljamo ter jim dodamo sladkor v prahu, oba rumenjaka in rum. Sestavine zmešamo v mazavo maso.

3

Testo razvaljamo na papirju za peko približno pol centimetra debelo v pravokotnik 30 x 35 cm in ga skupaj s papirjem položimo na pekač.

4

Figovo maso enakomerno namažemo na testo in pečemo v prej ogreti pečici pri 170 °C približno 20 minut. Nekoliko ohlajeno testo (ohlaja naj se približno 5 minut) razrežemo z ostrim nožem na 4 x 4 cm velike kvadrate, ki jih potem diagonalno prerežemo.

Nasvet

Pri valjanju testa položimo pod peki papir kuhinjsko krpo, tako papir ne bo drsel po delovni površini. Nož med rezanjem figovega kolača pomakamo v hladno vodo. Če želimo, lahko vogalčke prevlečemo z glazuro v obliki mreže (na primer, da beljak zmešamo z 80 g sladkorja in kančkom ruma). Tako okrašeni vogalčki naj se sušijo približno 3 ure.

Priljubljeni recepti

Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira

Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti

20 min
Enostavno

Omleta s kapucinko

Za uravnavo sladkorja in čvrste kosti

Enostavno

Goveja juha

Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.