© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slivov kolač s čokolado in lešniki

Slivov kolač s čokolado in lešniki

Čas priprave 1 h 25 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 8–10 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
slivov kolač

Sestavine

  • 175 g masla in še malo za model
  • 500 g sliv (ali ringlojev)
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 175 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 175 g mletih lešnikov
  • 3 jajca
  • 50 g temne čokolade (s 70 % kakava)
  • 2 žlici celih lešnikov
  • 2 žlici slivove ali ribezove marmelade ali džema
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 175 g masla in še malo za model
  • 500 g sliv (ali ringlojev)
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 175 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 175 g mletih lešnikov
  • 3 jajca
  • 50 g temne čokolade (s 70 % kakava)
  • 2 žlici celih lešnikov
  • 2 žlici slivove ali ribezove marmelade ali džema

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Štiri slive razpolovimo, jim odstranimo koščice in prihranimo za pozneje, preostale razkoščičimo in narežemo na koščke. Čokolado grobo nasekljamo.

2

V veliko skledo damo sladkor, maslo, moko, mlete lešnike, jajca in pecilni prašek ter z električnim mešalnikom stepamo 1 do 2 minuti, da dobimo gladko in zračno maso. Vmešamo narezane slive in čokolado, nato testo preložimo v model in zgladimo površino.

3

Prihranjene razpolovljene slive razporedimo po vrhu in jih rahlo vtisnemo v testo. Posujemo s celimi lešniki in postavimo v pečico za 50 minut do 1 ure, da se kolač po vrhu zlato rjavo zapeče in je čvrst na dotik. Če je videti, da se bo po vrhu preveč zapekel, ga zadnjih 15 minut pokrijemo s folijo. V modlu ga ohlajamo 10 minut, nato vzamemo iz modla, odluščimo papir in pustimo, da se do konca ohladi na kuhinjski mrežici. Marmelado segrejemo in z njo premažemo vrh kolača, preden ga postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.