© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slivov kolač s čokolado in lešniki

Slivov kolač s čokolado in lešniki

Čas priprave 1 h 25 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 8–10 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
slivov kolač

Sestavine

  • 175 g masla in še malo za model
  • 500 g sliv (ali ringlojev)
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 175 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 175 g mletih lešnikov
  • 3 jajca
  • 50 g temne čokolade (s 70 % kakava)
  • 2 žlici celih lešnikov
  • 2 žlici slivove ali ribezove marmelade ali džema
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

  • 175 g masla in še malo za model
  • 500 g sliv (ali ringlojev)
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 175 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 175 g mletih lešnikov
  • 3 jajca
  • 50 g temne čokolade (s 70 % kakava)
  • 2 žlici celih lešnikov
  • 2 žlici slivove ali ribezove marmelade ali džema

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Štiri slive razpolovimo, jim odstranimo koščice in prihranimo za pozneje, preostale razkoščičimo in narežemo na koščke. Čokolado grobo nasekljamo.

2

V veliko skledo damo sladkor, maslo, moko, mlete lešnike, jajca in pecilni prašek ter z električnim mešalnikom stepamo 1 do 2 minuti, da dobimo gladko in zračno maso. Vmešamo narezane slive in čokolado, nato testo preložimo v model in zgladimo površino.

3

Prihranjene razpolovljene slive razporedimo po vrhu in jih rahlo vtisnemo v testo. Posujemo s celimi lešniki in postavimo v pečico za 50 minut do 1 ure, da se kolač po vrhu zlato rjavo zapeče in je čvrst na dotik. Če je videti, da se bo po vrhu preveč zapekel, ga zadnjih 15 minut pokrijemo s folijo. V modlu ga ohlajamo 10 minut, nato vzamemo iz modla, odluščimo papir in pustimo, da se do konca ohladi na kuhinjski mrežici. Marmelado segrejemo in z njo premažemo vrh kolača, preden ga postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.