Kaj boste skuhali danes?
Počasi pečeno svinjsko pleče
Počasi pečeno svinjsko pleče
Sestavine
- 1 žlička črne melase
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1 žlička čilija v prahu
- svinjsko pleče brez kosti, težko 2,7 kg
- 1 žlica morske soli
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
- 1 žlička črne melase
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1 žlička čilija v prahu
- svinjsko pleče brez kosti, težko 2,7 kg
- 1 žlica morske soli
Postopek
V skledici zmešamo melaso, jabolčni kis, papriko, kumin, gorčico v prahu in čili v prahu, da dobimo gladko pasto. Z ostrim nožem večkrat globoko zarežemo v kožo svinjskih pleč tako, da prerežemo skozi kožo in mast, ne pa skozi meso. Meso položimo v veliko posodo, stran s kožo naj bo spodaj, in ga premažemo s pasto. Pasto vtremo v meso, ne v maščobo. Pleče obrnemo, ga pokrijemo s folijo in damo v hladilnik, kjer ga mariniramo čez noč ali kar 24 ur, da je še okusnejše.
Pečico segrejemo na 150 °C. Svinjsko pleče položimo v globok pekač, stran s kožo naj bo tokrat zgoraj. V kožo vtremo žlico morske soli in v pekač prilijemo 5 dl vode. Tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in v pečici pečemo 5 ur.
Folijo odstranimo, temperaturo v pečici pa povečamo na 200 °C. Pleče pečemo še 1 uro in 30 minut ali tako dolgo, da je meso zelo mehko, koža pa hrustljavo zapečena.
Pečeno meso vzamemo iz pekača, pokrijemo s folijo in pustimo počivati. Sokove, ki so se nabrali pri peki, prelijemo v vrč in pustimo, da se ločijo. Maščobno plast, ki se nabere na vrhu, odlijemo, preostale sokove pa prelijemo v veliko ponev. Sokove med mešanjem kuhamo na visoki temperaturi, da nastane gosta bogata omaka.
Ko je meso spočito, ga narežemo na rezine (zlahka bo šlo), hrustljavo skorjo pa nalomimo. Meso in skorjo prelijemo z omako in ponudimo z gorčičnim pirejem, medenim korenjem in mariniranim rdečim zeljem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Čokoladni kolač s karamelno pokovko
Kalter Hund je tradicionalni nemški kolač s čokolado in piškoti
Preprosta pica margerita
Najslavnejša med picami – in naša različica je tudi najhitrejša!
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!