
Hruškov čatni s suhimi marelicami
Omaka, ki se lahko postreže k mesu
Hruškov čatni s suhimi marelicami
Omaka, ki se lahko postreže k mesu

Sestavine
- 1,25 kg hrušk
- 400 g zrelega paradižnika
- 400 g sladkorja
- 150 g jabolk
- 150 g čebule
- 150 g suhih marelic
- 3 žlice nasekljanega svežega ingverja
- 2 žlički soli
- 4,5 dl belega vinskega kisa

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
- 1,25 kg hrušk
- 400 g zrelega paradižnika
- 400 g sladkorja
- 150 g jabolk
- 150 g čebule
- 150 g suhih marelic
- 3 žlice nasekljanega svežega ingverja
- 2 žlički soli
- 4,5 dl belega vinskega kisa
Postopek
Paradižnik operemo, ga za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo, olupimo in mu odstranimo semena ter meso nasekljamo. Jabolka operemo, olupimo in jih narežemo na kocke. Čebulo prav tako olupimo in jo drobno nasekljamo. Suhe marelice nasekljamo, hruške pa operemo, olupimo in narežemo na kocke.
Vse sestavine, razen hrušk, zmešamo in jih damo v veliko ponev ter zavremo. Ogenj nato zmanjšamo in vse skupaj kuhljamo na nizkem ognju približno 1 uro. Vmes vsakih 10 minut premešamo. Po 1 uri, ko vse skupaj postane gosto tekoče, dodamo na kocke narezane hruške, kuhamo še pol ure in večkrat premešamo. Čatni nato odstranimo z ognja, ga popolnoma ohladimo in shranimo v sterilizirane kozarce.
Nasvet
Hruškov čatni lahko postrežete k pečeni topli ali hladni svinjini, jagnjetini in perutnini. Odlično se ujame tudi s staranimi siri in siri s plemenito plesnijo.