Kaj boste skuhali danes?
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.
Sestavine
- 8 rdečih paprik
- 10 rdečih čilijev
- za palec velik kos svežega ingverja
- 8 strokov česna
- 1 pločevinka (400 g) češnjevcev ali olupljenega paradižnika (pelatov)
- 750 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 2,5 dl rdečega vinskega kisa
Ko praznuje vino
Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.
Kako shraniti kaki, da lepo omedi
Spoznajte, kako pravilno shraniti kaki, da se lepo omehča in razvije svojo značilno, medeno sladkost.
Super ideje za martinovo pojedino v zadnjem hipu
Tudi v zadnjem hipu lahko pripravite pravo martinovo pojedino – okusno, domačo in brez zapletov. Zbrali smo nekaj idej, s katerimi boste navdušili goste.
Sestavine
- 8 rdečih paprik
- 10 rdečih čilijev
- za palec velik kos svežega ingverja
- 8 strokov česna
- 1 pločevinka (400 g) češnjevcev ali olupljenega paradižnika (pelatov)
- 750 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 2,5 dl rdečega vinskega kisa
Postopek
Paprikam odstranimo semena in jih grobo sesekljamo. Čilije grobo sesekljamo, semena pustimo. Ingver olupimo in grobo sesekljamo, česen olupimo. Vse damo v kuhinjski strojček in zelo drobno sesekljamo. Zmes postrgamo v kozico z debelim dnom in dodamo paradižnik, sladkor ter kis. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in nežno kuhamo približno 50 minut. Vmes poberemo pene, ki se nabirajo na površini, in občasno premešamo.
Ko džem postane lepljiv, nadaljujemo s kuhanjem še 10 do 15 minut in pri tem pogosto mešamo, da se ne prismodi. Zdaj bi moral izgledati kot gosta kipeča lava. Pustimo, da se nekoliko ohladi, potem ga nadevamo v sterilizirane kozarce, zapremo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Na temnem mestu se bo obdržal do 3 mesece. Odprtega hranimo v hladilniku.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rabarbarin kolač z marcipanom in citrusi
Rabarbarin kolač, poln svežine, bo odlično pospremil popoldansko čajanko
Limonov kolač s pinjencem
Kostanjeva juha z raviolom s spirulino in nadevom z jurčki
Tatarski biftek
Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa