
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.

Sestavine
- 8 rdečih paprik
- 10 rdečih čilijev
- za palec velik kos svežega ingverja
- 8 strokov česna
- 1 pločevinka (400 g) češnjevcev ali olupljenega paradižnika (pelatov)
- 750 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 2,5 dl rdečega vinskega kisa
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 8 rdečih paprik
- 10 rdečih čilijev
- za palec velik kos svežega ingverja
- 8 strokov česna
- 1 pločevinka (400 g) češnjevcev ali olupljenega paradižnika (pelatov)
- 750 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 2,5 dl rdečega vinskega kisa
Postopek
Paprikam odstranimo semena in jih grobo sesekljamo. Čilije grobo sesekljamo, semena pustimo. Ingver olupimo in grobo sesekljamo, česen olupimo. Vse damo v kuhinjski strojček in zelo drobno sesekljamo. Zmes postrgamo v kozico z debelim dnom in dodamo paradižnik, sladkor ter kis. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in nežno kuhamo približno 50 minut. Vmes poberemo pene, ki se nabirajo na površini, in občasno premešamo.
Ko džem postane lepljiv, nadaljujemo s kuhanjem še 10 do 15 minut in pri tem pogosto mešamo, da se ne prismodi. Zdaj bi moral izgledati kot gosta kipeča lava. Pustimo, da se nekoliko ohladi, potem ga nadevamo v sterilizirane kozarce, zapremo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Na temnem mestu se bo obdržal do 3 mesece. Odprtega hranimo v hladilniku.