
Čatni s poletno zelenjavo in jabolki
Okus po poletju iz kozarca
Čatni s poletno zelenjavo in jabolki
Okus po poletju iz kozarca

Sestavine
- 1 1⁄2 kg mešanice rdeče paprike, jajčevcev in bučk
- 500 g zrelega paradižnika
- 500 g čebule
- 500 g jabolk
- 5 dl belega vinskega kisa
- 2 žlički črnih gorčičnih semen
- 2 žlički rahlo zdrobljenih koriandrovih semen
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 2 žlički soli
- 1 rdeč čili (po želji – če ne maramo, da je zelo pekoče, odstranimo semena)
- 300 g svetlo rjavega sladkorja

Ideje za poletne obroke brez dolgega kuhanja
Poletje je čas, ko želimo hitro pripravljene, lahkotne in okusne jedi. Tu je nekaj idej, ki vas ne bodo prikovale za štedilnik.

Smash burger: bolj hrustljav, bolj okusen
Sploščeni burger ali smash burger je postal prava ikona enostavnega, a izjemno okusnega burgerja. Kaj je njegova skrivnost? Karamelizirana skorjica, sočno meso in preprosta sestava brez odvečnih dodatkov.

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!
Sestavine
- 1 1⁄2 kg mešanice rdeče paprike, jajčevcev in bučk
- 500 g zrelega paradižnika
- 500 g čebule
- 500 g jabolk
- 5 dl belega vinskega kisa
- 2 žlički črnih gorčičnih semen
- 2 žlički rahlo zdrobljenih koriandrovih semen
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 2 žlički soli
- 1 rdeč čili (po želji – če ne maramo, da je zelo pekoče, odstranimo semena)
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
Postopek
Paprike, jajčevce in bučke narežemo na majhne koščke. Lahko jih tudi le grobo narežemo in nato sesekljamo v kuhinjskem strojčku. Paradižnike olupimo in sesekljamo. Čebulo drobno sesekljamo. Jabolka olupimo, jim izrežemo peščišče in sesekljamo. Vse damo v veliko široko ponev, dodamo kis, sol, gorčična in koriandrova semena, papriko in po želji še čili. Zavremo in nežno kuhamo 25 do 30 minut, da je vsa zelenjava zelo mehka, medtem ves čas mešamo.
Dodamo sladkor in mešamo, da se raztopi, nato kuhamo še toliko časa, da se čatni zgosti in postane kašast. Z njim napolnimo tople sterilizirane kozarce, jih zapremo in označimo z nalepko.