
Čatni s poletno zelenjavo in jabolki
Okus po poletju iz kozarca
Čatni s poletno zelenjavo in jabolki
Okus po poletju iz kozarca

Sestavine
- 1 1⁄2 kg mešanice rdeče paprike, jajčevcev in bučk
- 500 g zrelega paradižnika
- 500 g čebule
- 500 g jabolk
- 5 dl belega vinskega kisa
- 2 žlički črnih gorčičnih semen
- 2 žlički rahlo zdrobljenih koriandrovih semen
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 2 žlički soli
- 1 rdeč čili (po želji – če ne maramo, da je zelo pekoče, odstranimo semena)
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 1 1⁄2 kg mešanice rdeče paprike, jajčevcev in bučk
- 500 g zrelega paradižnika
- 500 g čebule
- 500 g jabolk
- 5 dl belega vinskega kisa
- 2 žlički črnih gorčičnih semen
- 2 žlički rahlo zdrobljenih koriandrovih semen
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 2 žlički soli
- 1 rdeč čili (po želji – če ne maramo, da je zelo pekoče, odstranimo semena)
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
Postopek
Paprike, jajčevce in bučke narežemo na majhne koščke. Lahko jih tudi le grobo narežemo in nato sesekljamo v kuhinjskem strojčku. Paradižnike olupimo in sesekljamo. Čebulo drobno sesekljamo. Jabolka olupimo, jim izrežemo peščišče in sesekljamo. Vse damo v veliko široko ponev, dodamo kis, sol, gorčična in koriandrova semena, papriko in po želji še čili. Zavremo in nežno kuhamo 25 do 30 minut, da je vsa zelenjava zelo mehka, medtem ves čas mešamo.
Dodamo sladkor in mešamo, da se raztopi, nato kuhamo še toliko časa, da se čatni zgosti in postane kašast. Z njim napolnimo tople sterilizirane kozarce, jih zapremo in označimo z nalepko.