Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g zrelih hrušk
- 50 g stopljenega masla
- sok 1 limone
- 1 žlica hruškovega likerja (po želji)
- 75 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 75 g sladkorja
- sol
- 2 razžvrkljani jajci
- maslo za pekač
- 2 žlički marelične marmelade za premaz
- sladkor v prahu za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 500 g zrelih hrušk
- 50 g stopljenega masla
- sok 1 limone
- 1 žlica hruškovega likerja (po želji)
- 75 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 75 g sladkorja
- sol
- 2 razžvrkljani jajci
- maslo za pekač
- 2 žlički marelične marmelade za premaz
- sladkor v prahu za posip
- stepena sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Hruške operemo, olupimo in grobo narežemo. Okrogel pekač s premerom 20 cm obložimo s papirjem za peko in ga premažemo z malo masla.
V skledo damo hruške, po želji še liker, in jih prelijemo z limonovim sokom, da ne porjavijo. V drugo skledo presejemo moko in pecilni prašek, dodamo ščepec soli in sladkor. Prelijemo z jajci in vse skupaj zmešamo še s stopljenim in ohlajenim maslom. Na koncu primešamo hruške s tekočino vred. Vlijemo v pripravljen pekač in pečemo približno 50 minut. Z zobotrebcem ali leseno palčko preverimo, ali je kolač pečen. Ko je testo pečeno, palčka, ki jo zabodemo v sredino kolača, ostane čista. Kolač vzamemo iz pečice in ga rahlo ohladimo, preden ga previdno odstranimo iz pekača.
Naredimo še premaz, tako da marelično marmelado zmešamo z eno žlico vode. Nato mešanico pretlačimo skozi cedilo, da dobimo gladek premaz. Z njim premažemo kolač, posujemo ga s sladkorjem v prahu in še toplega postrežemo s sladko smetano.
Nasvet
Če za recept uporabimo zelo zrele hruške, je testo lahko zelo tekoče, zato mu dodajmo še žlico ali dve moke.