
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom
Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom
Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.

Sestavine
- 150 g blanširanih lešnikov
- 6 zelenih strokov kardamoma
- 150 g temne čokolade
- 125 g masla
- 6 jajc
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica kakava v prahu in še malo za posip
- ščep soli
- sladka smetana, ko postrežemo

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 150 g blanširanih lešnikov
- 6 zelenih strokov kardamoma
- 150 g temne čokolade
- 125 g masla
- 6 jajc
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica kakava v prahu in še malo za posip
- ščep soli
- sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Lešnike popražimo v suhi ponvi, da se zlato rjavo obarvajo, nato pustimo, da se malo ohladijo, in jih drobno zmeljemo v multipraktiku. Stroke kardamoma stremo in iz njih poberemo semena, nato jih zdrobimo v možnarju.
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno modla za torte s premerom 23 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. V mikrovalovki stopimo čokolado z maslom v 30-sekundnih intervalih, da je sijoča in gladka. Pustimo, da se malo ohladi.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V veliki čisti skledi z električnim stepalnikom stepemo beljake v čvrst sneg. Nato v drugi skledi stepemo rumenjake in sladkor, da nastane svetla, voluminozna masa.
Čokolado vmešamo v rumenjakovo maso, nato vmešamo še kakav, ščep soli, strta semena kardamoma in lešnike. V testo vmešamo žlico snega, da ga razrahljamo, nato narahlo vmešamo še preostali sneg, pri čemer pazimo, da masa ostane zračna. Testo previdno prelijemo v model in pečemo 35 minut. Pustimo, da se torta ohladi v modlu, nato jo poprašimo s kakavom v prahu in ponudimo s stepeno sladko smetano.