Kaj boste skuhali danes?
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom
Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom
Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.
Sestavine
- 150 g blanširanih lešnikov
- 6 zelenih strokov kardamoma
- 150 g temne čokolade
- 125 g masla
- 6 jajc
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica kakava v prahu in še malo za posip
- ščep soli
- sladka smetana, ko postrežemo
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 150 g blanširanih lešnikov
- 6 zelenih strokov kardamoma
- 150 g temne čokolade
- 125 g masla
- 6 jajc
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica kakava v prahu in še malo za posip
- ščep soli
- sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Lešnike popražimo v suhi ponvi, da se zlato rjavo obarvajo, nato pustimo, da se malo ohladijo, in jih drobno zmeljemo v multipraktiku. Stroke kardamoma stremo in iz njih poberemo semena, nato jih zdrobimo v možnarju.
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno modla za torte s premerom 23 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. V mikrovalovki stopimo čokolado z maslom v 30-sekundnih intervalih, da je sijoča in gladka. Pustimo, da se malo ohladi.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V veliki čisti skledi z električnim stepalnikom stepemo beljake v čvrst sneg. Nato v drugi skledi stepemo rumenjake in sladkor, da nastane svetla, voluminozna masa.
Čokolado vmešamo v rumenjakovo maso, nato vmešamo še kakav, ščep soli, strta semena kardamoma in lešnike. V testo vmešamo žlico snega, da ga razrahljamo, nato narahlo vmešamo še preostali sneg, pri čemer pazimo, da masa ostane zračna. Testo previdno prelijemo v model in pečemo 35 minut. Pustimo, da se torta ohladi v modlu, nato jo poprašimo s kakavom v prahu in ponudimo s stepeno sladko smetano.