© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom

Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.

Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom

Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom

Sestavine

  • 150 g blanširanih lešnikov
  • 6 zelenih strokov kardamoma
  • 150 g temne čokolade
  • 125 g masla
  • 6 jajc
  • 125 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlica kakava v prahu in še malo za posip
  • ščep soli
  • sladka smetana, ko postrežemo
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

  • 150 g blanširanih lešnikov
  • 6 zelenih strokov kardamoma
  • 150 g temne čokolade
  • 125 g masla
  • 6 jajc
  • 125 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlica kakava v prahu in še malo za posip
  • ščep soli
  • sladka smetana, ko postrežemo

Postopek

1

Lešnike popražimo v suhi ponvi, da se zlato rjavo obarvajo, nato pustimo, da se malo ohladijo, in jih drobno zmeljemo v multipraktiku. Stroke kardamoma stremo in iz njih poberemo semena, nato jih zdrobimo v možnarju.

2

Pečico segrejemo na 160 °C. Dno modla za torte s premerom 23 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. V mikrovalovki stopimo čokolado z maslom v 30-sekundnih intervalih, da je sijoča in gladka. Pustimo, da se malo ohladi.

3

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V veliki čisti skledi z električnim stepalnikom stepemo beljake v čvrst sneg. Nato v drugi skledi stepemo rumenjake in sladkor, da nastane svetla, voluminozna masa.

4

Čokolado vmešamo v rumenjakovo maso, nato vmešamo še kakav, ščep soli, strta semena kardamoma in lešnike. V testo vmešamo žlico snega, da ga razrahljamo, nato narahlo vmešamo še preostali sneg, pri čemer pazimo, da masa ostane zračna. Testo previdno prelijemo v model in pečemo 35 minut. Pustimo, da se torta ohladi v modlu, nato jo poprašimo s kakavom v prahu in ponudimo s stepeno sladko smetano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.