
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom
Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom
Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.

Sestavine
- 150 g blanširanih lešnikov
- 6 zelenih strokov kardamoma
- 150 g temne čokolade
- 125 g masla
- 6 jajc
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica kakava v prahu in še malo za posip
- ščep soli
- sladka smetana, ko postrežemo

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 150 g blanširanih lešnikov
- 6 zelenih strokov kardamoma
- 150 g temne čokolade
- 125 g masla
- 6 jajc
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlica kakava v prahu in še malo za posip
- ščep soli
- sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Lešnike popražimo v suhi ponvi, da se zlato rjavo obarvajo, nato pustimo, da se malo ohladijo, in jih drobno zmeljemo v multipraktiku. Stroke kardamoma stremo in iz njih poberemo semena, nato jih zdrobimo v možnarju.
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno modla za torte s premerom 23 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. V mikrovalovki stopimo čokolado z maslom v 30-sekundnih intervalih, da je sijoča in gladka. Pustimo, da se malo ohladi.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V veliki čisti skledi z električnim stepalnikom stepemo beljake v čvrst sneg. Nato v drugi skledi stepemo rumenjake in sladkor, da nastane svetla, voluminozna masa.
Čokolado vmešamo v rumenjakovo maso, nato vmešamo še kakav, ščep soli, strta semena kardamoma in lešnike. V testo vmešamo žlico snega, da ga razrahljamo, nato narahlo vmešamo še preostali sneg, pri čemer pazimo, da masa ostane zračna. Testo previdno prelijemo v model in pečemo 35 minut. Pustimo, da se torta ohladi v modlu, nato jo poprašimo s kakavom v prahu in ponudimo s stepeno sladko smetano.