
Grahova juha z luštrekom
Grahova juha z luštrekom

Sestavine
- 2,5 kg svežega graha v strokih ali 900 g izluščenega
- 100 g masla
- 170 g mlade čebulice
- 1 strok česna
- 1,5 l zelenjavne juhe
- 100 g kisle smetane ali crème fraîche
- šopek luštreka (približno 10 vejic) ali šopek mete
- sol
- poper
- olivni kruh, ko postrežemo

Okus, ki ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica
Sestavine
- 2,5 kg svežega graha v strokih ali 900 g izluščenega
- 100 g masla
- 170 g mlade čebulice
- 1 strok česna
- 1,5 l zelenjavne juhe
- 100 g kisle smetane ali crème fraîche
- šopek luštreka (približno 10 vejic) ali šopek mete
- sol
- poper
- olivni kruh, ko postrežemo
Postopek
Grah izluščimo, 8 najlepših strokov pa pustimo celih. V večji ponvi s pokrovom raztopimo polovico masla, mu dodamo drobno nasekljano čebulico in česen, pokrijemo in 5 minut nežno vse skupaj pražimo. Dodamo juho, zavremo in dodamo ves grah, tudi tistega v strokih. Kuhljamo 2 do 3 minute, da se grah zmehča.
Iz juhe odstranimo cele stroke z grahom in jih splaknemo pod mrzlo vodo. V juho damo smetano, luštrekove liste ali meto in vse skupaj s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Po okusu začinimo s soljo in poprom in juho ohladimo. Če jo želimo postreči hladno, jo ohladimo v hladilniku.
Če jo želimo postreči toplo, jo še malo pokuhamo, vendar ne zavremo. Postrežemo jo tako, da vsak krožnik okrasimo s strokom graha. Zraven odlično tekne na žaru popečen olivni kruh.