
Kaj boste skuhali danes?
Solatni zvitki z lepljivo svinjino
Solatni zvitki z lepljivo svinjino

Sestavine
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici medu
- 2 žlici rjavega sladkorja
- ščep cimeta
- ščep kitajske mešanice petih začimb (opomba spodaj)
- 4 tanki zrezki iz svinjskega hrbta
- 1 korenček
- sok 1 limete
- ščep svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica repičnega olja
- 1⁄2 kumare
- 16 listov mehke solate
- sladka čilijeva omaka, ko postrežemo (po želji)

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu
Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.

Jesenske solate, ki nas nasitijo
Jesenske solate z bučo, rdečo peso, jabolki, oreščki žiti in drugimi jesenskimi dobrotami za hitre, krepke obroke, polne sezonskih okusov in topline.

Hrustljave palačinke s slanino in piščancem: kot kaneloni, a boljše
Kaj hitro se lahko zgodi, da bo naš recept za hrustljave palačinke zamenjal vašega za kanelone.
Sestavine
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici medu
- 2 žlici rjavega sladkorja
- ščep cimeta
- ščep kitajske mešanice petih začimb (opomba spodaj)
- 4 tanki zrezki iz svinjskega hrbta
- 1 korenček
- sok 1 limete
- ščep svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica repičnega olja
- 1⁄2 kumare
- 16 listov mehke solate
- sladka čilijeva omaka, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Za marinado zmešamo sojino omako, med, rjavi sladkor, začimbe in žlico vode. Zrezke položimo v plitvo skledo, jih prelijemo z marinado in obrnemo, da so lepo obliti, nato jih pustimo, da se marinirajo vsaj 30 minut.
Korenček in kumaro narežemo na paličice v velikosti vžigalic. Korenček zmešamo z limetinim sokom in sladkorjem. Kos aluminijaste folije premažemo z oljem in z njim obložimo ponev za žar. Zrezke položimo na folijo in jih pod žarom v pečici ali na štedilniku pečemo 4 minute na vsaki strani. Medtem jih pozorno spremljamo, da zaradi sladkorja v marinadi ne začnejo črneti. Pečene zrezke narežemo na trakove.
Na desko položimo solatne liste, nanje pa svinjino. Dodamo korenček in kumaro, nato pa oba konca solatnih listov zavihamo navznoter in z enega konca zvijemo, da zapremo nadev. Po želji zraven postrežemo sladko čilijevo omako.
Kitajska mešanica petih začimb
običajno vsebuje janeževo zvezdo, nageljnove žbice, cimet, sečuanski poper in koromačeva semena. V nekaterih različicah so tudi janeževa semena, ingver, muškatni orešek, kurkuma in kardamom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Božični puran s prilogo iz suhih sliv in jabolčnimi krhlji
Za božič se spodobi slavnostna pojedina.
Raita s pečenim jajčevcem
Brancinov file z mandljevo oblogo in žafranovo omako
Tudi mandlji in brancin tvorijo dobro kombinacijo!