Kaj boste skuhali danes?
Solatni zvitki z lepljivo svinjino
Solatni zvitki z lepljivo svinjino
Sestavine
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici medu
- 2 žlici rjavega sladkorja
- ščep cimeta
- ščep kitajske mešanice petih začimb (opomba spodaj)
- 4 tanki zrezki iz svinjskega hrbta
- 1 korenček
- sok 1 limete
- ščep svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica repičnega olja
- 1⁄2 kumare
- 16 listov mehke solate
- sladka čilijeva omaka, ko postrežemo (po želji)
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici medu
- 2 žlici rjavega sladkorja
- ščep cimeta
- ščep kitajske mešanice petih začimb (opomba spodaj)
- 4 tanki zrezki iz svinjskega hrbta
- 1 korenček
- sok 1 limete
- ščep svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica repičnega olja
- 1⁄2 kumare
- 16 listov mehke solate
- sladka čilijeva omaka, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Za marinado zmešamo sojino omako, med, rjavi sladkor, začimbe in žlico vode. Zrezke položimo v plitvo skledo, jih prelijemo z marinado in obrnemo, da so lepo obliti, nato jih pustimo, da se marinirajo vsaj 30 minut.
Korenček in kumaro narežemo na paličice v velikosti vžigalic. Korenček zmešamo z limetinim sokom in sladkorjem. Kos aluminijaste folije premažemo z oljem in z njim obložimo ponev za žar. Zrezke položimo na folijo in jih pod žarom v pečici ali na štedilniku pečemo 4 minute na vsaki strani. Medtem jih pozorno spremljamo, da zaradi sladkorja v marinadi ne začnejo črneti. Pečene zrezke narežemo na trakove.
Na desko položimo solatne liste, nanje pa svinjino. Dodamo korenček in kumaro, nato pa oba konca solatnih listov zavihamo navznoter in z enega konca zvijemo, da zapremo nadev. Po želji zraven postrežemo sladko čilijevo omako.
Kitajska mešanica petih začimb
običajno vsebuje janeževo zvezdo, nageljnove žbice, cimet, sečuanski poper in koromačeva semena. V nekaterih različicah so tudi janeževa semena, ingver, muškatni orešek, kurkuma in kardamom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pomarančna torta z belo čokolado
Kombinacija bele čokolada in pomaranče, 'kaj češ lepš'ga?'
Vietnamska solata z riževimi rezanci, kozicami in šalotko
Hrustljava šalotka ni obvezna, jo pa zelo priporočamo – odlična je!
Krhko testo
Testo za pito, ki se vedno obnese, je lahko tudi testo za preproste krhke piškote.
Češnjev cheesecake
Slastni cheesecake lahko pripravimo tudi v podolgovati različici in ga postrežemo kot rezine