Kaj boste skuhali danes?
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem
Sestavine
budl
- 1 kg kuhanega prekajenega svinjskega mesa
- 1 kg starega belega kruha
- 2,5 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
- 5 jajc
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- peteršilj
- 1 kos večje svinjske mrežice
- muškatni orešek
topla hrenova omaka
- sol
- poper
- 1 naribana žemljica
- 1 drobno narezana šalotka
- 30 g masla
- 2,5 dl »suhe župe«
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 žlici hrena
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
budl
- 1 kg kuhanega prekajenega svinjskega mesa
- 1 kg starega belega kruha
- 2,5 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
- 5 jajc
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- peteršilj
- 1 kos večje svinjske mrežice
- muškatni orešek
topla hrenova omaka
- sol
- poper
- 1 naribana žemljica
- 1 drobno narezana šalotka
- 30 g masla
- 2,5 dl »suhe župe«
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 žlici hrena
Postopek
Kruh narežemo na manjše kocke in ga namočimo v mleku in smetani. Dodamo jajca in dobro premešamo. Kuhano in ohlajeno meso narežemo na majhne kocke in ga primešamo kruhu. Dodamo še na drobno narezano in praženo čebulo, sesekljan česen, peteršilj, sol, poper in muškatni orešek. Nadev dobro premešamo.
Iz nadeva oblikujemo štruco in jo zavijemo v svinjsko mrežico. V pečici jo pečemo približno eno uro pri 180 °C. Lahko pa, tako kot delajo v gostilni Jezeršek, iz mase oblikujemo cmoke, jih skuhamo v slanem kropu, ohladimo in vsakega posebej zavijemo v svinjsko mrežico ter zapečemo v pečici do lepe zlato rjave barve – toliko, da se búdlov cmok pregreje.
Na maslu na hitro sotiramo na drobno narezano šalotko, dodamo naribano žemljico in jo svetlo prepražimo. Zalijemo s »suho župo«. Pokuhamo. Dodamo hren in smetano ter še malo pokuhamo. Popopramo. Sol dodamo po potrebi, ker je »suha župa« običajno zelo slana. Nekaj kapljic limonovega soka doda svežino.
V globoke segrete krožnike najprej damo hrenovo omako in na njo položimo budlov cmok. Okrasimo z drobnjakom, sveže naribanim hrenom ali rezanci mlade čebule.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Aperol spritz
Aperol spritz je klasičen italijanski koktajl, ki se je zasidral v naša srca.
Presna cvetačna solata s korenjem
Zakaj bi morale biti solate dolgočasne, če so lahko zanimive in zelo okusne?