
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem

Sestavine
budl
- 1 kg kuhanega prekajenega svinjskega mesa
- 1 kg starega belega kruha
- 2,5 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
- 5 jajc
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- peteršilj
- 1 kos večje svinjske mrežice
- muškatni orešek
topla hrenova omaka
- sol
- poper
- 1 naribana žemljica
- 1 drobno narezana šalotka
- 30 g masla
- 2,5 dl »suhe župe«
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 žlici hrena

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
budl
- 1 kg kuhanega prekajenega svinjskega mesa
- 1 kg starega belega kruha
- 2,5 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
- 5 jajc
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- peteršilj
- 1 kos večje svinjske mrežice
- muškatni orešek
topla hrenova omaka
- sol
- poper
- 1 naribana žemljica
- 1 drobno narezana šalotka
- 30 g masla
- 2,5 dl »suhe župe«
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 žlici hrena
Postopek
Kruh narežemo na manjše kocke in ga namočimo v mleku in smetani. Dodamo jajca in dobro premešamo. Kuhano in ohlajeno meso narežemo na majhne kocke in ga primešamo kruhu. Dodamo še na drobno narezano in praženo čebulo, sesekljan česen, peteršilj, sol, poper in muškatni orešek. Nadev dobro premešamo.
Iz nadeva oblikujemo štruco in jo zavijemo v svinjsko mrežico. V pečici jo pečemo približno eno uro pri 180 °C. Lahko pa, tako kot delajo v gostilni Jezeršek, iz mase oblikujemo cmoke, jih skuhamo v slanem kropu, ohladimo in vsakega posebej zavijemo v svinjsko mrežico ter zapečemo v pečici do lepe zlato rjave barve – toliko, da se búdlov cmok pregreje.
Na maslu na hitro sotiramo na drobno narezano šalotko, dodamo naribano žemljico in jo svetlo prepražimo. Zalijemo s »suho župo«. Pokuhamo. Dodamo hren in smetano ter še malo pokuhamo. Popopramo. Sol dodamo po potrebi, ker je »suha župa« običajno zelo slana. Nekaj kapljic limonovega soka doda svežino.
V globoke segrete krožnike najprej damo hrenovo omako in na njo položimo budlov cmok. Okrasimo z drobnjakom, sveže naribanim hrenom ali rezanci mlade čebule.