
Kaj boste skuhali danes?
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem
Búdl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
Klasična velikonočna jed na Gorenjskem

Sestavine
budl
- 1 kg kuhanega prekajenega svinjskega mesa
- 1 kg starega belega kruha
- 2,5 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
- 5 jajc
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- peteršilj
- 1 kos večje svinjske mrežice
- muškatni orešek
topla hrenova omaka
- sol
- poper
- 1 naribana žemljica
- 1 drobno narezana šalotka
- 30 g masla
- 2,5 dl »suhe župe«
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 žlici hrena

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
budl
- 1 kg kuhanega prekajenega svinjskega mesa
- 1 kg starega belega kruha
- 2,5 dl mleka
- 1 dl kisle smetane
- 5 jajc
- 1 majhna čebula
- 2 stroka česna
- peteršilj
- 1 kos večje svinjske mrežice
- muškatni orešek
topla hrenova omaka
- sol
- poper
- 1 naribana žemljica
- 1 drobno narezana šalotka
- 30 g masla
- 2,5 dl »suhe župe«
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 žlici hrena
Postopek
Kruh narežemo na manjše kocke in ga namočimo v mleku in smetani. Dodamo jajca in dobro premešamo. Kuhano in ohlajeno meso narežemo na majhne kocke in ga primešamo kruhu. Dodamo še na drobno narezano in praženo čebulo, sesekljan česen, peteršilj, sol, poper in muškatni orešek. Nadev dobro premešamo.
Iz nadeva oblikujemo štruco in jo zavijemo v svinjsko mrežico. V pečici jo pečemo približno eno uro pri 180 °C. Lahko pa, tako kot delajo v gostilni Jezeršek, iz mase oblikujemo cmoke, jih skuhamo v slanem kropu, ohladimo in vsakega posebej zavijemo v svinjsko mrežico ter zapečemo v pečici do lepe zlato rjave barve – toliko, da se búdlov cmok pregreje.
Na maslu na hitro sotiramo na drobno narezano šalotko, dodamo naribano žemljico in jo svetlo prepražimo. Zalijemo s »suho župo«. Pokuhamo. Dodamo hren in smetano ter še malo pokuhamo. Popopramo. Sol dodamo po potrebi, ker je »suha župa« običajno zelo slana. Nekaj kapljic limonovega soka doda svežino.
V globoke segrete krožnike najprej damo hrenovo omako in na njo položimo budlov cmok. Okrasimo z drobnjakom, sveže naribanim hrenom ali rezanci mlade čebule.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo
Ribji file s »holandsko omako« in krompir s kaprami
Odličen ribji meni za posebne priložnosti ali za vsak dan