Kaj boste skuhali danes?
Goveja bržola »prime rib«
Specialiteta, ki je lahko glavna zvezda vsake boljše pojedine.
Goveja bržola »prime rib«
Specialiteta, ki je lahko glavna zvezda vsake boljše pojedine.
Vsaka slavnostna pojedina je prava priložnost za veliko pečenko. Naj bo tokrat na mizi zorjena govedina.
Vsi poznamo rib eye steak. Če zorjeno govejo bržolo pustimo v kosu, pa dobimo nekajkilogramsko praznično prime rib kraljico pečenk.
Vsekakor priporočamo stopnjo pečenja medium, ki pa pri tako velikem kosu zahteva malce daljšo peko.
Najprej pri visoki in potem pri nizki indirektni temperaturi.
Sestavine
- Goveja bržola v kosu (prime rib roast)
- Mešanica soli, popra in zdrobljenega česna (SPG)
- Rožmarin, timijan, žajbelj, sveži česen
- Korenasta zelenjava, čebula, hruška
- Goveja jušna osnova
- Oljčno olje
- Maslo
- Rdeče vino (merlot)
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- Goveja bržola v kosu (prime rib roast)
- Mešanica soli, popra in zdrobljenega česna (SPG)
- Rožmarin, timijan, žajbelj, sveži česen
- Korenasta zelenjava, čebula, hruška
- Goveja jušna osnova
- Oljčno olje
- Maslo
- Rdeče vino (merlot)
Postopek
Bržolo nasolimo z mešanico SPG dan prej in jo suho mariniramo v hladilniku. Sol v tem času prodre globoko v meso.
Naslednji dan jo nekaj ur pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.
Pripravimo si žar za direktno peko in z vrvico povežemo bržolo, da je lepa in enakomerno debela.
Zelišča in česen stremo in pomešamo z oljčnim oljem. Dodamo maslo in malce merlota ter samo toliko segrejemo, da se maslo stali.
S to marinado premažemo bržolo in lahko začnemo peči.
V prvem koraku ustvarjamo Maillardovo reakcijo na močnem ognju s konstantnim obračanjem bržole na vse strani.
Ko jo obrnemo, pravkar zapečeno stran spet premažemo z marinado.
Prvi del pečenja zaključimo, ko dosežemo slastno rjavo zapečeno skorjo.
Za drugi del peke si žar pripravimo na nižjo temperaturo, 140 °C.
V pekač na dno dodamo narezano zelenjavo in hruško, na to podlago postavimo bržolo in jo prelijemo z ostankom marinade ter nekaj goveje jušne osnove.
V meso zapičimo sondo termometra in pekač postavimo na indirektno stran žara.
Bržolo pečemo do notranje temperature 50-52 °C. Pekač potem vzamemo iz žara in ga pokrijemo s folijo.
Tako naj počiva nekaj ur, lahko tudi v pečici pri 55 °C.
Iz zelenjave in preostale tekočine v pekaču precedimo in reduciramo omako, ki ji dodamo še nekaj merlota in na koncu vmešamo nekaj kosmov hladnega masla.
Kaj potrebujemo
Oprema, ki jo potrebujemo:
Pokriti žar ali smoker
Termometer za meso s sondo
Vrvica za meso
Prijemalke
Oglje
Priljubljeni recepti
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.
Limonovo-borovničeva riževa pita
Mlečni riž je lahko tudi sestavni del krhke pite
Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.