
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.
Beli fižol s tunino
Fižol je ena najbolj priljubljenih stročnic na svetu in brez dvoma pomemben sooblikovalec prehranske kulture Slovencev.

Njegova domovina je Južna Amerika, v Evropi je bil prvič pisno omenjen leta 1542, na naših tleh pa smo ga začeli gojiti šele v 17. stoletju. Pred tem je v našem delu sveta kraljeval bob, ki so ga gojili že pred vsaj 9000 leti, a do danes ga je fižol skoraj povsem izrinil. Njegovo slovensko ime se je prek drugih jezikov postopoma razvilo iz latinskega izraza phaseolus oziroma starega grškega izraza phasoúli. Istega izvora je tudi pasulj.
Fižol ima visoko hranilno vrednost, zato so mu v srednjem veku pravili meso ubogih. Dandanes iz njega pripravljamo najrazličnejše dobrote. Nenazadnje bi morali po nasvetih strokovnjakov pojesti več fižola ter manj rdečega mesa, če želimo zaščititi naš planet in lastno zdravje.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 pločevinki tunine v olju
- 1 manjša rdeča čebula
- peteršilj
- rožmarin
- lovorov list
- sol in poper
- 20 g oljčnega olja
- kis

Jastog ali rarog? Tako ju ločite že na prvi pogled
Ste v ribarnici kupili jastoga? Ste prepričani, da ni v vaši vrečki rarog? Spoznajte glavne razlike med tema morskima dobrotama in skuhajte brodet z jastogom ali rarogom.

5 trikov za pristno gurmansko žar doživetje
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

Sveže in poceni: slastni divji jedilnik iz gozdov in travnikov
Si predstavljate, da bi namesto v trgovino pred kuhanjem kosila zavili v gozd? Potem bi na krožniku zares imeli čisto sveže, najbolj lokalne, ekološke in sezonske sestavine, kajne!
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 2 pločevinki tunine v olju
- 1 manjša rdeča čebula
- peteršilj
- rožmarin
- lovorov list
- sol in poper
- 20 g oljčnega olja
- kis
Postopek
Fižol dobro speremo in čez noč namočimo v mrzli vodi, nato pa skuhamo skupaj rožmarinom, lovorjem in soljo.
Kuhan fižol ohladimo in začinimo s kisom in poprom.
Čebulo grobo sesekljamo, tunino pa razdrobimo z vilicami. Vse skupaj premešamo in potresemo z narezanim peteršiljem.