
Dušena govedina z rdečo čebulo in gobami
Bogata enolončnica nariše nasmeh na ustnice – tudi na turoben zimski dan.
Dušena govedina z rdečo čebulo in gobami
Bogata enolončnica nariše nasmeh na ustnice – tudi na turoben zimski dan.

Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 rdeče čebule (pribl. 500 g)
- 20 g suhih jurčkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica moke
- 4 dl portovca
- 250 g šampinjonov
- sol
- poper
- sesekljan peteršilj za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 rdeče čebule (pribl. 500 g)
- 20 g suhih jurčkov
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica moke
- 4 dl portovca
- 250 g šampinjonov
- sol
- poper
- sesekljan peteršilj za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Meso narežemo na debelejše rezine in ga z obeh strani solimo. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Jurčke prelijemo s 6 dl vrele vode in jih namakamo pol ure, nato jih odcedimo in tekočino prihranimo.
V veliki ognjevarni kozici segrejemo 2 žlici olja in nanj položimo meso v eni plasti. Prepražimo ga z obeh strani in odložimo na krožnik ter nadaljujemo praženje preostalega mesa. Ko prepražimo vse meso, ga odstranimo iz kozice, vanjo pa vlijemo preostalo olje in na njem zarumenimo čebulo (približno 10 minut). V kozico vrnemo meso, ga pomokamo in pražimo 1 minuto.
Dodamo portovec, tekočino od namakanja gob in gobe. Zavremo, začinimo s soljo in poprom, tesno pokrijemo in v pečici kuhamo 1 do 1,5 ure, da se meso zmehča. Po eni uri jed preverimo in premešamo. Če je omaka pregosta, dodamo malo vode.
Medtem očistimo šampinjone. Če so veliki, jih razpolovimo, majhne pustimo cele. Poskusimo omako in jo dodatno začinimo, če je treba, in dodamo šampinjone. Kuhamo še 10 minut, kozico vzamemo iz pečice in gotovo jed potresemo s sesekljanim peteršiljem.