Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Dušena telečja krača s paradižnikom in timijanom

Dušena telečja krača bo odlična na kak hladen siv dan

Dušena telečja krača s paradižnikom in timijanom

Dušena telečja krača bo odlična na kak hladen siv dan

Čas priprave 3 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 1 velika telečja krača (pribl. 1,5 kg)
  • 1 šop stebelne zelene
  • 2 korenčka
  • 1 rdeča čebula
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • 2 dl belega vina
  • 1 pločevinka (400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
  • 1 žlička sesekljanih timijanovih lističev

gremolata

  • lupinica 1 bio limone
  • 1 sesekljan strok česna
  • 1 večji šopek peteršilja

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 1 velika telečja krača (pribl. 1,5 kg)
  • 1 šop stebelne zelene
  • 2 korenčka
  • 1 rdeča čebula
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • 2 dl belega vina
  • 1 pločevinka (400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
  • 1 žlička sesekljanih timijanovih lističev

gremolata

  • lupinica 1 bio limone
  • 1 sesekljan strok česna
  • 1 večji šopek peteršilja

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Stebelno zeleno narežemo na debele rezine, korenje na debele kolobarje, čebulo drobno sesekljamo. Kračo solimo in popramo. Segrejemo težko nepregorno kozico, dodamo kanec oljčnega olja in na njem popečemo kračo po vseh straneh. Vzamemo jo iz kozice.

2

V isto kozico damo stebelno zeleno, korenje in čebulo ter na precej visoki temperaturi pražimo, da se zelenjava začne mehčati in se rahlo obarva. Dodamo vino, paradižnik in timijan, zavremo in v kozico vrnemo še kračo. Pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico za 2 in pol do 3 ure. Po eni uri kračo obrnemo.

3

Za gremolato naribamo limonovo lupinico, olupimo in sesekljamo česen ter grobo sesekljamo peteršilj. Vse damo v skledico in zmešamo.

4

Preden postrežemo, kračo prelijemo z omako in posujemo z gremolato.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.