
Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji
Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.
Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji
Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.

Sestavine
jabolčna plast
- 100 g rozin
- 100 g mehkih datljev brez koščic
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice temnega ruma (ali pomarančnega soka)
- 25 g masla
- 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
- sok in lupinica 1 limone
- 4 jabolka (800 g)
drobljenec
- 125 g moke
- 100 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice ovsenih kosmičev
- 25 g mandljevih lističev (ali drugih oreškov)
- vaniljeva krema ali sladoled, ko postrežemo
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
jabolčna plast
- 100 g rozin
- 100 g mehkih datljev brez koščic
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice temnega ruma (ali pomarančnega soka)
- 25 g masla
- 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
- sok in lupinica 1 limone
- 4 jabolka (800 g)
drobljenec
- 125 g moke
- 100 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice ovsenih kosmičev
- 25 g mandljevih lističev (ali drugih oreškov)
- vaniljeva krema ali sladoled, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190°C. Datlje narežemo na majhne koščke, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na 1 cm debele kolobarje. Vse sestavine za jabolčno plast, razen limonovega soka in jabolk, zmešamo v skledi in jih v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi segrevamo eno minuto in pol, da se maslo stopi in sladkor postane sirupast. Primešamo jabolka in limonov sok ter z maso nadevamo srednje velik pekač. Pazimo, da je sadje enakomerno razporejeno.
Maslo zdrobimo med moko, da najprej dobimo fine drobtine, nato jih s konicami prstov zgnetemo v malo večje kepice. Vmešamo sladkor, kosmiče in mandlje. Drobljivo zmes posujemo po jabolčni mešanici, pekač pokrijemo s folijo in pečemo eno uro. Pol ure pred koncem peke folijo odstranimo, da se obloga zapeče in jabolka v omaki zabrbotajo. Pustimo, da narastek 10 minut počiva, nato ga postrežemo z vaniljevo kremo ali sladoledom.