Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji

Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.

Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji

Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.

Čas priprave 1 h 20 min + počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

jabolčna plast

  • 100 g rozin
  • 100 g mehkih datljev brez koščic
  • 85 g svetlega sladkorja muskovado
  • 3 žlice temnega ruma (ali pomarančnega soka)
  • 25 g masla
  • 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
  • sok in lupinica 1 limone
  • 4 jabolka (800 g)

drobljenec

  • 125 g moke
  • 100 g masla
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 3 žlice ovsenih kosmičev
  • 25 g mandljevih lističev (ali drugih oreškov)
  • vaniljeva krema ali sladoled, ko postrežemo

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

jabolčna plast

  • 100 g rozin
  • 100 g mehkih datljev brez koščic
  • 85 g svetlega sladkorja muskovado
  • 3 žlice temnega ruma (ali pomarančnega soka)
  • 25 g masla
  • 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
  • sok in lupinica 1 limone
  • 4 jabolka (800 g)

drobljenec

  • 125 g moke
  • 100 g masla
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 3 žlice ovsenih kosmičev
  • 25 g mandljevih lističev (ali drugih oreškov)
  • vaniljeva krema ali sladoled, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190°C. Datlje narežemo na majhne koščke, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na 1 cm debele kolobarje. Vse sestavine za jabolčno plast, razen limonovega soka in jabolk, zmešamo v skledi in jih v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi segrevamo eno minuto in pol, da se maslo stopi in sladkor postane sirupast. Primešamo jabolka in limonov sok ter z maso nadevamo srednje velik pekač. Pazimo, da je sadje enakomerno razporejeno.

2

Maslo zdrobimo med moko, da najprej dobimo fine drobtine, nato jih s konicami prstov zgnetemo v malo večje kepice. Vmešamo sladkor, kosmiče in mandlje. Drobljivo zmes posujemo po jabolčni mešanici, pekač pokrijemo s folijo in pečemo eno uro. Pol ure pred koncem peke folijo odstranimo, da se obloga zapeče in jabolka v omaki zabrbotajo. Pustimo, da narastek 10 minut počiva, nato ga postrežemo z vaniljevo kremo ali sladoledom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.