Kaj boste skuhali danes?
Polnovredni šarkelj s suhim sadjem
Polnovredni šarkelj s suhim sadjem
Sestavine
- 2 dl mleka
- 25 g kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 250 g polnovredne moke
- 150 g masla
- 40 g medu
- ščepec soli
- 3 rumenjaki
- nastrgana lupinica ½ limone
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 25 g rozin
- maslo in ovseni kosmiči za model
suho sadje
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 100 g suhih marelic
- 100 g suhih jabolčnih krhljev
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 2 dl mleka
- 25 g kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 250 g polnovredne moke
- 150 g masla
- 40 g medu
- ščepec soli
- 3 rumenjaki
- nastrgana lupinica ½ limone
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 25 g rozin
- maslo in ovseni kosmiči za model
suho sadje
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 100 g suhih marelic
- 100 g suhih jabolčnih krhljev
Postopek
Suho sadje dan pred peko prelijemo z vrelo vodo in ga pustimo nabrekati.
Mleko rahlo segrejemo, dodamo kvas, rjavi sladkor in 50 g moke ter gladko zmešamo. Kvasec pustimo na toplem vzhajati do dvojne količine. Maslo, med in sol penasto zmešamo ter postopoma vmešamo rumenjake. Vse skupaj zmešamo še s preostalimi sestavinami in zgnetemo v voljno testo. S suhega sadja odlijemo tekočino, sadje pa drobno narežemo in ga vmešamo v testo.
Model za šarkelj namažemo z maslom in potresemo z ovsenimi kosmiči. Testo napolnimo v model, pokrijemo z vlažno krpo, da se površina ne izsuši in ga ponovno pustimo vzhajati do dvojne količine. Šarkelj pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topla ohrovtova solata z mandlji in pršutom
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke