© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Polnovredni šarkelj s suhim sadjem

Polnovredni šarkelj s suhim sadjem

Čas priprave 1 h 40 min + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 1 kolač
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Vollkorn Gugelhupf mit getrockneten Früchten

Sestavine

  • 2 dl mleka
  • 25 g kvasa
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 250 g polnovredne moke
  • 150 g masla
  • 40 g medu
  • ščepec soli
  • 3 rumenjaki
  • nastrgana lupinica ½ limone
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 25 g rozin
  • maslo in ovseni kosmiči za model

suho sadje

  • 100 g suhih sliv brez koščic
  • 100 g suhih marelic
  • 100 g suhih jabolčnih krhljev
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 dl mleka
  • 25 g kvasa
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 250 g polnovredne moke
  • 150 g masla
  • 40 g medu
  • ščepec soli
  • 3 rumenjaki
  • nastrgana lupinica ½ limone
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 25 g rozin
  • maslo in ovseni kosmiči za model

suho sadje

  • 100 g suhih sliv brez koščic
  • 100 g suhih marelic
  • 100 g suhih jabolčnih krhljev

Postopek

1

Suho sadje dan pred peko prelijemo z vrelo vodo in ga pustimo nabrekati.

2

Mleko rahlo segrejemo, dodamo kvas, rjavi sladkor in 50 g moke ter gladko zmešamo. Kvasec pustimo na toplem vzhajati do dvojne količine. Maslo, med in sol penasto zmešamo ter postopoma vmešamo rumenjake. Vse skupaj zmešamo še s preostalimi sestavinami in zgnetemo v voljno testo. S suhega sadja odlijemo tekočino, sadje pa drobno narežemo in ga vmešamo v testo.

3

Model za šarkelj namažemo z maslom in potresemo z ovsenimi kosmiči. Testo napolnimo v model, pokrijemo z vlažno krpo, da se površina ne izsuši in ga ponovno pustimo vzhajati do dvojne količine. Šarkelj pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.