Kaj boste skuhali danes?
Polnovredni šarkelj s suhim sadjem
Polnovredni šarkelj s suhim sadjem
Sestavine
- 2 dl mleka
- 25 g kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 250 g polnovredne moke
- 150 g masla
- 40 g medu
- ščepec soli
- 3 rumenjaki
- nastrgana lupinica ½ limone
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 25 g rozin
- maslo in ovseni kosmiči za model
suho sadje
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 100 g suhih marelic
- 100 g suhih jabolčnih krhljev
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2 dl mleka
- 25 g kvasa
- 50 g rjavega sladkorja
- 250 g polnovredne moke
- 150 g masla
- 40 g medu
- ščepec soli
- 3 rumenjaki
- nastrgana lupinica ½ limone
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 25 g rozin
- maslo in ovseni kosmiči za model
suho sadje
- 100 g suhih sliv brez koščic
- 100 g suhih marelic
- 100 g suhih jabolčnih krhljev
Postopek
Suho sadje dan pred peko prelijemo z vrelo vodo in ga pustimo nabrekati.
Mleko rahlo segrejemo, dodamo kvas, rjavi sladkor in 50 g moke ter gladko zmešamo. Kvasec pustimo na toplem vzhajati do dvojne količine. Maslo, med in sol penasto zmešamo ter postopoma vmešamo rumenjake. Vse skupaj zmešamo še s preostalimi sestavinami in zgnetemo v voljno testo. S suhega sadja odlijemo tekočino, sadje pa drobno narežemo in ga vmešamo v testo.
Model za šarkelj namažemo z maslom in potresemo z ovsenimi kosmiči. Testo napolnimo v model, pokrijemo z vlažno krpo, da se površina ne izsuši in ga ponovno pustimo vzhajati do dvojne količine. Šarkelj pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom
Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena
Paradižnikova solata s čebulo
Paradižnikova solata za odlično spremljavo dobrotam z žara