Kaj boste skuhali danes?
Nadevani jajčevci s paradižnikom in mocarelo
V italijanskem slogu
Nadevani jajčevci s paradižnikom in mocarelo
V italijanskem slogu
Sestavine
- 2 jajčevca
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 12 češnjevih paradižnikov
- 50 g izkoščičenih zelenih oliv
- pest nasekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listov
- 125 g mocarele
- pest svežih belih krušnih drobtin (glej nasvet)
- oljčno olje za pokapanje
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 2 jajčevca
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 12 češnjevih paradižnikov
- 50 g izkoščičenih zelenih oliv
- pest nasekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listov
- 125 g mocarele
- pest svežih belih krušnih drobtin (glej nasvet)
- oljčno olje za pokapanje
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 220 ° C. Jajčevca po dolgem prerežemo, peclja ne odstranimo. Z majhnim nožem zarežemo v notranjost jajčevca, tako da naredimo ½ do 1 cm debel rob, in z žličko izdolbemo sredico jajčevca. Dobimo 4 izdolbene polovice, ki jih premažemo z malo olja, solimo in položimo na pekač. Pokrijemo jih z aluminijasto folijo in pečemo 20 minut. Meso jajčevcev nasekljamo in prihranimo.
Čebulo in česen drobno sesekljamo, češnjev paradižnik razpolovimo, olive in baziliko nasekljamo. Mocarelo natrgamo na kose, velike za grižljaj.
Preostalo olje segrejemo v oplasteni ponvi in na njem popražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo nasekljano meso jajčevca in ga popražimo. Nato dodamo česen in paradižničke ter pražimo še 3 minute. Vmešamo olive, baziliko in mocarelo, solimo in popramo.
Ko se izdolbene polovice jajčevca zmehčajo, jih vzamemo iz pečice in temperaturo v pečici zmanjšamo na 200 °C. Polovice napolnimo s pripravljenim nadevom, posujemo z drobtinami in pokapljamo z malo olja. Pečemo 15 do 20 minut, da se sir stopi in drobtine porumenijo. Postrežemo z zeleno solato.
Nasvet
Sveže krušne drobtine pripravimo tako, da en dan staremu kruhu odstranimo skorjo in ga v sekljalniku zmeljemo v drobtine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Stopljen sir v krušnem vencu z makom in marelicami
Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.