Kaj boste skuhali danes?
Skriti sadovnjak
Drobljenec s slivami, jabolki, robidnicami in figami
Skriti sadovnjak
Drobljenec s slivami, jabolki, robidnicami in figami
Sestavine
- 400 g jabolk
- 400 g sliv
- 2 žlici sladkorja
- 300 g fig
- 300 g robidnic
- smetana, vaniljeva jajčna krema ali sladoled, ko postrežemo
posip
- 140 g moke
- 140 g polnozrnate moke
- 175 g masla
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- sol
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 400 g jabolk
- 400 g sliv
- 2 žlici sladkorja
- 300 g fig
- 300 g robidnic
- smetana, vaniljeva jajčna krema ali sladoled, ko postrežemo
posip
- 140 g moke
- 140 g polnozrnate moke
- 175 g masla
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- sol
Postopek
Najprej naredimo oblogo. Obe vrsti moke ter ščepec soli stresemo v skledo. Maslo narežemo na manjše koščke in ga s prsti nadrobimo v moko, da dobimo drobljivo testo. Z vilicami vmešamo še sladkor. Testo pustimo počivati na hladnem, dokler ga ne potrebujemo.
Olupimo jabolka, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na majhne koščke. Slivam odstranimo preške in jih narežemo na rezine. Figam odstranimo pecelj in jih razrežemo na četrtine. Robide operemo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Jabolka, slive in sladkor stresemo v večjo kozico ter prilijemo 0,5 dl vode. Kuhamo približno 5 minut, da se jabolka zmehčajo in postanejo sočna. Vmešamo še fige in robide, nato vse skupaj stresemo v pekač. Po sadju posujemo dobljivo testo in pečemo 45 do 55 minut, da se obloga zlato zapeče, sadje pa zabrbota.