
Čokoladni kolački s kandirano pomarančno lupinico
kombinacija čokolade in pomaranče nikoli ne razočara.
Čokoladni kolački s kandirano pomarančno lupinico
kombinacija čokolade in pomaranče nikoli ne razočara.

Sestavine
- 100 g temne čokolade
- 2 jajci
- 80 g masla
- 75 g sladkorja
- 150 g sveže in kandirane pomarančne lupine (arancini)
- 50 g moke
- 50 g mandljevih lističev
- 75 g oluščenih in zdrobljenih mandljev
- ½ žličke začimbne mešanice štirih začimb (cimet, muškatni orešek, nageljnove žbice, ingver)
- 1 žlička sladkorja
- 10 g masla za premaz modelov
- naribana lupina sveže pomaranče za okras

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 100 g temne čokolade
- 2 jajci
- 80 g masla
- 75 g sladkorja
- 150 g sveže in kandirane pomarančne lupine (arancini)
- 50 g moke
- 50 g mandljevih lističev
- 75 g oluščenih in zdrobljenih mandljev
- ½ žličke začimbne mešanice štirih začimb (cimet, muškatni orešek, nageljnove žbice, ingver)
- 1 žlička sladkorja
- 10 g masla za premaz modelov
- naribana lupina sveže pomaranče za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180° C. 25 g zdrobljenih mandljev pomešamo z žličko sladkorja, z maslom premažemo modele in jih posipamo z mešanico mandljev in sladkorja.
Pomarančno lupino in kandirano lupino narežemo na tanke trakove. Čokolado razlomimo na manjše kose in jo stopimo na parni kopeli. Jajci ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov.
V posodici pomešamo moko, mandlje v lističih, 25 g drobljenih mandljev, pol žličke začimb in pomarančno lupino. V večji posodi pomešamo 80 g masla s preostalim sladkorjem. Dodamo rumenjake in stepemo. Dodamo še mešanico z moko, premešamo, dodamo stopljeno čokolado in ponovno dobro premešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg in jih previdno vmešamo v maso.
Zmes porazdelimo v modele za kolačke in pretresemo s preostalimi mandlji. Pečemo 15 minut, da se kolački napihnejo. Najprej naj se malo ohladijo v modelu, nato jih prestavimo na mrežo.