Kaj boste skuhali danes?
Pijan čokoladni kolač s suhimi slivami
Tako sočen in dober je, da smo ga morali med preizkušanjem receptov »preveriti« kar dvakrat …
Pijan čokoladni kolač s suhimi slivami
Tako sočen in dober je, da smo ga morali med preizkušanjem receptov »preveriti« kar dvakrat …
Sestavine
- 150 g suhih sliv brez koščic
- 4 žlice marsale ali šerija
- 100 g masla
- 2 žlici kakava
- 150 g temne čokolade (70 % kakava)
- 100 g sladkorja
- 4 jajca
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlica moke
- maslo in kakav za model
- stepena smetana ali sladoled, ko postrežemo
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 150 g suhih sliv brez koščic
- 4 žlice marsale ali šerija
- 100 g masla
- 2 žlici kakava
- 150 g temne čokolade (70 % kakava)
- 100 g sladkorja
- 4 jajca
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlica moke
- maslo in kakav za model
- stepena smetana ali sladoled, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Suhe slive in vino počasi segrejemo na nizki temperaturi. Kozico odstavimo in jo pustimo stati približno eno uro, da slive vpijejo skoraj vso tekočino. Slive in tekočino, ki ostane, grobo sesekljamo v multipraktiku.
Model za torte premera 20 cm namastimo z maslom in posipamo s kakavom, odvečni kakav iztresemo. Maslo in nalomljeno čokolado stopimo v ognjevarni posodi, ki jo postavimo nad kozico, v kateri blago vre voda, nato maso vmešamo med slive.
Rumenjake 2 jajc ločimo od beljakov. Sladkor, 2 celi jajci in 2 rumenjaka stepamo, da dobimo bledo, gosto maso. Stepamo tako dolgo, da masa podvoji volumen. Čokoladno-slivovo zmes in vaniljo primešamo jajčni mešanici in nanjo vsujemo še mandlje, moko in preostali kakav. Vse dobro premešamo.
Beljaka stepemo v trd sneg in ga nežno vmešamo v maso. Maso damo v model in jo pečemo 20 do 25 minut, da se naredi rahla skorjica. Kolač ohladimo v modlu – biskvit med hlajenjem upade, skorjica pa popoka. Kolač vzamemo iz modla, ga posipamo s kakavom in postrežemo s smetano ali sladoledom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špargljeva pita s panceto, skuto in zelišči
Pita iz listnatega testa s kremasto osnovo in obiljem zelišč