
Pijan čokoladni kolač s suhimi slivami
Tako sočen in dober je, da smo ga morali med preizkušanjem receptov »preveriti« kar dvakrat …
Pijan čokoladni kolač s suhimi slivami
Tako sočen in dober je, da smo ga morali med preizkušanjem receptov »preveriti« kar dvakrat …

Sestavine
- 150 g suhih sliv brez koščic
- 4 žlice marsale ali šerija
- 100 g masla
- 2 žlici kakava
- 150 g temne čokolade (70 % kakava)
- 100 g sladkorja
- 4 jajca
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlica moke
- maslo in kakav za model
- stepena smetana ali sladoled, ko postrežemo

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 150 g suhih sliv brez koščic
- 4 žlice marsale ali šerija
- 100 g masla
- 2 žlici kakava
- 150 g temne čokolade (70 % kakava)
- 100 g sladkorja
- 4 jajca
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g mletih mandljev
- 1 žlica moke
- maslo in kakav za model
- stepena smetana ali sladoled, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Suhe slive in vino počasi segrejemo na nizki temperaturi. Kozico odstavimo in jo pustimo stati približno eno uro, da slive vpijejo skoraj vso tekočino. Slive in tekočino, ki ostane, grobo sesekljamo v multipraktiku.
Model za torte premera 20 cm namastimo z maslom in posipamo s kakavom, odvečni kakav iztresemo. Maslo in nalomljeno čokolado stopimo v ognjevarni posodi, ki jo postavimo nad kozico, v kateri blago vre voda, nato maso vmešamo med slive.
Rumenjake 2 jajc ločimo od beljakov. Sladkor, 2 celi jajci in 2 rumenjaka stepamo, da dobimo bledo, gosto maso. Stepamo tako dolgo, da masa podvoji volumen. Čokoladno-slivovo zmes in vaniljo primešamo jajčni mešanici in nanjo vsujemo še mandlje, moko in preostali kakav. Vse dobro premešamo.
Beljaka stepemo v trd sneg in ga nežno vmešamo v maso. Maso damo v model in jo pečemo 20 do 25 minut, da se naredi rahla skorjica. Kolač ohladimo v modlu – biskvit med hlajenjem upade, skorjica pa popoka. Kolač vzamemo iz modla, ga posipamo s kakavom in postrežemo s smetano ali sladoledom.