
Kaj boste skuhali danes?
Čokoladni narastek s penastimi bomboni
Čokoladni narastek s penastimi bomboni

Sestavine
- 140 g stopljenega masla
- 375 g moke
- ½ žličke soli
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički pecilnega praška
- 175 g sladkorja
- 6 žlic kakava v prahu
- 3,5 dl mleka
- 3 jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
vrhnja plast
- 450 g svetlega sladkorja muskovado
- 7 žlic kakava v prahu
- 2 veliki prgišči penastih bombonov
- maslo za model
- stepena sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 140 g stopljenega masla
- 375 g moke
- ½ žličke soli
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički pecilnega praška
- 175 g sladkorja
- 6 žlic kakava v prahu
- 3,5 dl mleka
- 3 jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
vrhnja plast
- 450 g svetlega sladkorja muskovado
- 7 žlic kakava v prahu
- 2 veliki prgišči penastih bombonov
- maslo za model
- stepena sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Z maslom premažemo velik model (s prostornino 2 do 3 litre). Moko, sol, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in 6 žlic kakava v prahu stresemo v skledo. V drugi skledi zmešamo mleko, stopljeno maslo, jajca in vaniljo. Suhe in mokre sestavine premešamo in testo stresemo v model. (Če bomo sladico spekli pozneje, jo lahko pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za največ 24 ur.)
Pečico segrejemo na 180 °C in zavremo vodo. Če smo imeli sladico spravljeno v hladilniku, jo vzamemo ven in odkrijemo. Enakomerno jo potresemo s sladkorjem muskovado in kakavom ter prelijemo s 7 dl vrele vode.
Pečemo 35 do 45 minut, dokler sladica ne naraste, v sredini pa je čvrsta. Potresemo jo s penastimi bomboni in jo za nekaj 30-sekundnih intervalov vračamo nazaj v pečico. Penice se morajo samo začeti topiti. Postrežemo takoj – sladica je vroča! – s smetano ali sladoledom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tropske čokoladne kocke brez peke
Za te kocke lahko uporabimo katere koli piškote, oreške in suho sadje, ki nam ostajajo v shrambi.
Whoopiji
Pomarančna krema z medom in jogurtom
Prosena kaša s suhimi slivami
Prosena kaša je bila od nekdaj del slovenske tradicije.