Kaj boste skuhali danes?
Čokoladne kocke iz hladilnika
Najtežje je počakati, da se čokolada strdi ...
Čokoladne kocke iz hladilnika
Najtežje je počakati, da se čokolada strdi ...
Sestavine
- 200 g mešanega suhega sadja
- 1 dl brendija ali soka
- 300 g temne čokolade (70 % kakava)
- 125 g masla in še malo za model
- 4 žlice zlatega sirupa ali tekočega medu
- 200 g piškotov
- 100 g popraženih mandljevih lističev ali sesekljanih lešnikov
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 200 g mešanega suhega sadja
- 1 dl brendija ali soka
- 300 g temne čokolade (70 % kakava)
- 125 g masla in še malo za model
- 4 žlice zlatega sirupa ali tekočega medu
- 200 g piškotov
- 100 g popraženih mandljevih lističev ali sesekljanih lešnikov
Postopek
Narezano suho sadje damo v skledo in ga prelijemo s toliko brendija ali soka, da je pokrito. V mikrovalovki ga segrevamo 2 minuti, da se začne dvigati para, nato ga prihranimo.
Čokolado nalomimo tako, da zavito potolčemo po delovni površini, nato odvijemo papir (folijo pa pustimo) in jo s prsti nalomimo na koščke. Nalomljeno čokolado damo v skledico, dodamo ma- slo in sirup ali med, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in 2 minuti segrevamo v mikrovalovki, da se stopi.
Kvadraten model z 20 cm dolgimi stranicami obložimo s papirjem za peko, ki ga na model prilepimo z malo masla, da ostane na mestu.
V veliko skledo s prsti nalomimo piškote. Primešamo mandlje ali lešnike in namočeno sadje s tekočino vred ter zmešamo. Prilijemo stopljeno čokolado, ki jo z lopatico postrgamo iz skledice. Zmešamo, da so vsi koščki obdani s čokolado.
Mešanico razporedimo v model, pazimo, da zapolnimo tudi vogalčke, in zgladimo površino. Postavimo v hladilnik (sladice ni treba pokriti) za najmanj 4 ure ali čez noč, da se strdi. Preden sladico postrežemo, jo zvrnemo iz modla, odstranimo papir in narežemo na 16 kock (okruški so za kuharja!). V neprodušno zaprti posodi se v hladilniku obdrži do 1 tedna, lahko pa jo tudi zamrznemo za največ 1 mesec.
Nasvet
- Za blažji čokoladni okus polovico temne čokolade nadomestimo z mlečno.
- Če so med suhim sadjem tudi kandirane lupinice citrusov, dobi sladica prijetno kiselkast okus.
- Uporabimo lahko katere koli oreške, pazimo le, da niso soljeni. Sami jih lahko popražimo v pečici – 10 minut pri 180 °C. Preden jih nasekljamo, naj se ohladijo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Borovničeva kupa z vaniljevo kremo
Imenitna kremasta zloženka – najboljša je z gozdnimi borovnicami!
Marinirani goveji steaki
Jagodna pita z lešniki in karamelno omako
Lešnikovo krhko testo, sladke rdeče jagode in kremast nadev - moraš jo imeti rad.