
Kaj boste skuhali danes?
Čokoladne kocke iz hladilnika
Najtežje je počakati, da se čokolada strdi ...
Čokoladne kocke iz hladilnika
Najtežje je počakati, da se čokolada strdi ...

Sestavine
- 200 g mešanega suhega sadja
- 1 dl brendija ali soka
- 300 g temne čokolade (70 % kakava)
- 125 g masla in še malo za model
- 4 žlice zlatega sirupa ali tekočega medu
- 200 g piškotov
- 100 g popraženih mandljevih lističev ali sesekljanih lešnikov

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
- 200 g mešanega suhega sadja
- 1 dl brendija ali soka
- 300 g temne čokolade (70 % kakava)
- 125 g masla in še malo za model
- 4 žlice zlatega sirupa ali tekočega medu
- 200 g piškotov
- 100 g popraženih mandljevih lističev ali sesekljanih lešnikov
Postopek
Narezano suho sadje damo v skledo in ga prelijemo s toliko brendija ali soka, da je pokrito. V mikrovalovki ga segrevamo 2 minuti, da se začne dvigati para, nato ga prihranimo.
Čokolado nalomimo tako, da zavito potolčemo po delovni površini, nato odvijemo papir (folijo pa pustimo) in jo s prsti nalomimo na koščke. Nalomljeno čokolado damo v skledico, dodamo ma- slo in sirup ali med, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in 2 minuti segrevamo v mikrovalovki, da se stopi.
Kvadraten model z 20 cm dolgimi stranicami obložimo s papirjem za peko, ki ga na model prilepimo z malo masla, da ostane na mestu.
V veliko skledo s prsti nalomimo piškote. Primešamo mandlje ali lešnike in namočeno sadje s tekočino vred ter zmešamo. Prilijemo stopljeno čokolado, ki jo z lopatico postrgamo iz skledice. Zmešamo, da so vsi koščki obdani s čokolado.
Mešanico razporedimo v model, pazimo, da zapolnimo tudi vogalčke, in zgladimo površino. Postavimo v hladilnik (sladice ni treba pokriti) za najmanj 4 ure ali čez noč, da se strdi. Preden sladico postrežemo, jo zvrnemo iz modla, odstranimo papir in narežemo na 16 kock (okruški so za kuharja!). V neprodušno zaprti posodi se v hladilniku obdrži do 1 tedna, lahko pa jo tudi zamrznemo za največ 1 mesec.
Nasvet
- Za blažji čokoladni okus polovico temne čokolade nadomestimo z mlečno.
- Če so med suhim sadjem tudi kandirane lupinice citrusov, dobi sladica prijetno kiselkast okus.
- Uporabimo lahko katere koli oreške, pazimo le, da niso soljeni. Sami jih lahko popražimo v pečici – 10 minut pri 180 °C. Preden jih nasekljamo, naj se ohladijo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bučkina torta z limono in timijanom
Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)
Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.