
Sestavine
biskvit
- 4 jajca
- 4 žlice moke
- 3 žlice kakava
crème brûlée
- 40 g kristalnega sladkorja
- vaniljin sladkor
- 5 rumenjakov
- 4 dl tekoče sladke smetane
- 10 g zmiksanih robidnic za premaz biskvita
čokoladna krema
- 230 g jedilne čokolade
- 5 dl sladke smetane
- 100 g robidnic
- 2 beljaka
Preberite tudi

Aleluja, skoraj pozabljena slovenska postna jed
Aleluja, skoraj pozabljena postna jed iz olupkov repe, znova osvaja slovenske kuhinje in oživlja našo kulinarično dediščino.

Bogata potratna potica in še 15 receptov - od čokoladne do veganske
Se vam zdi, da je potica dolgočasna? Zbirka različnih potic, ki jih pečejo slovenska gospodinjstva je tako bogata, da se ne bi mogli bolj motiti. Imamo recepte!

Preizkušeni velikonočni recepti začinjeni s tradicijo
Andraške gospodinje na veliko noč prisegajo na klasiko – šunka v testu, pletenice, potica in vaje kot nekoč: generalko jedi opravijo vnaprej.
Sestavine
biskvit
- 4 jajca
- 4 žlice moke
- 3 žlice kakava
crème brûlée
- 40 g kristalnega sladkorja
- vaniljin sladkor
- 5 rumenjakov
- 4 dl tekoče sladke smetane
- 10 g zmiksanih robidnic za premaz biskvita
čokoladna krema
- 230 g jedilne čokolade
- 5 dl sladke smetane
- 100 g robidnic
- 2 beljaka
Postopek
Pripravimo biskvit. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake stepemo s kristalnim sladkorjem, da dobimo gladko zmes. Beljake stepemo v sneg in dodamo vaniljin sladkor. Nato rumenjakom dodamo moko in kakav ter zmešamo. Ko je zmes pripravljena, na rahlo vmešamo sneg. Vse skupaj zlijemo v pekač, postavimo v pečico in pečemo 18 minut na 150 °C.
Za čokoladno kremo raztopimo jedilno čokolado v vodni kopeli, stepemo smetano, zmiksamo robidnice in stepemo dva beljaka. Nato v raztopljeno čokolado vmešamo stepena beljaka in robidnice, na koncu pa primešamo še stepeno sladko smetano.
Za crème brûlée stepemo 5 rumenjakov s kristalnim sladkorjem, da dobimo gladko maso. Dodamo tekočo sladko smetano in vaniljin sladkor in dobro premešamo. Zmes nalijemo v keramične modelčke premera 2 cm in v pečici v vodni kopeli pečemo 30 minut pri 145 °C.
Iz ohlajenega biskvita z obodcem premera 6 cm izrežemo osnove za tortice. Položimo jih v modelčke in obložimo z zmiksanimi robidnicami. Ohlajen crème brûlée vzamemo iz modelčkov in postavimo na sredo obloženega biskvita. Crème brûlée prelijemo s čokoladno kremo in vse skupaj postavimo v hladilnik za najmanj tri ure.
Tortico vzamemo iz modelčka in jo postavimo na krožnik. Pri dekoraciji uporabimo svojo domišljijo.