Kaj boste skuhali danes?
Brezglutenski čokoladni biskvit, krema pasijonke in korenčkov čips
Brezglutenski čokoladni biskvit, krema pasijonke in korenčkov čips
Sestavine
čokoladni biskvit
- 250 g temne čokolade (60 % kakava)
- 60 g masla
- 250 g beljakov
- 86 g sladkorja
- 50 g rumenjakov
krema pasijonke
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- 40 g sladkorja
- 200 g pireja pasijonke
- 3 dl sladke smetane
- 2,5 lista želatine
čips korenja
- 1 rumen korenček
- 1 rdeč korenček
- 5 g glukoze
- 0,8 dl vode
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
čokoladni biskvit
- 250 g temne čokolade (60 % kakava)
- 60 g masla
- 250 g beljakov
- 86 g sladkorja
- 50 g rumenjakov
krema pasijonke
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- 40 g sladkorja
- 200 g pireja pasijonke
- 3 dl sladke smetane
- 2,5 lista želatine
čips korenja
- 1 rumen korenček
- 1 rdeč korenček
- 5 g glukoze
- 0,8 dl vode
Postopek
Biskvit pripravimo tako, da maslo in čokolado najprej stopimo nad soparo. V večji posodi stepamo beljake in jim postopoma dodajamo sladkor, da nastane čvrst sneg. Postopoma vmešamo rumenjake in na koncu stopljeno zmes masla in čokolade. Maso vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo pri 165 °C 10 do 12 minut. Ohladimo in razrežemo.
Pripravimo še kremo iz pasijonke. Jajce, rumenjak, sladkor in pire pasijonke stepamo nad soparo, da zmes doseže 82 °C. V hladni vodi namočimo želatino, jo dobro ožmemo in vmešamo v maso. Maso rahlo ohladimo, nato primešamo stepeno smetano. Kremo vlijemo v modle in pustimo na hladnem približno 4 ure, da se strdi. Pri jedi na sliki smo za modle uporabili kroglice iz bele čokolade, vendar lahko kremo vlijete v poljubne manjše modle.
Pripravimo še čips. Korenje olupimo in narežemo na zelo tanke kolobarje. Glukozo in vodo zavremo, nato kolobarje korenja pomakamo v raztopino in zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Korenje sušimo v priprti pečici 8 ur pri 60 °C, da čips postane hrustljav.