Kaj boste skuhali danes?
Brezglutenski čokoladni biskvit, krema pasijonke in korenčkov čips
Brezglutenski čokoladni biskvit, krema pasijonke in korenčkov čips
Sestavine
čokoladni biskvit
- 250 g temne čokolade (60 % kakava)
- 60 g masla
- 250 g beljakov
- 86 g sladkorja
- 50 g rumenjakov
krema pasijonke
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- 40 g sladkorja
- 200 g pireja pasijonke
- 3 dl sladke smetane
- 2,5 lista želatine
čips korenja
- 1 rumen korenček
- 1 rdeč korenček
- 5 g glukoze
- 0,8 dl vode
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
čokoladni biskvit
- 250 g temne čokolade (60 % kakava)
- 60 g masla
- 250 g beljakov
- 86 g sladkorja
- 50 g rumenjakov
krema pasijonke
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- 40 g sladkorja
- 200 g pireja pasijonke
- 3 dl sladke smetane
- 2,5 lista želatine
čips korenja
- 1 rumen korenček
- 1 rdeč korenček
- 5 g glukoze
- 0,8 dl vode
Postopek
Biskvit pripravimo tako, da maslo in čokolado najprej stopimo nad soparo. V večji posodi stepamo beljake in jim postopoma dodajamo sladkor, da nastane čvrst sneg. Postopoma vmešamo rumenjake in na koncu stopljeno zmes masla in čokolade. Maso vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo pri 165 °C 10 do 12 minut. Ohladimo in razrežemo.
Pripravimo še kremo iz pasijonke. Jajce, rumenjak, sladkor in pire pasijonke stepamo nad soparo, da zmes doseže 82 °C. V hladni vodi namočimo želatino, jo dobro ožmemo in vmešamo v maso. Maso rahlo ohladimo, nato primešamo stepeno smetano. Kremo vlijemo v modle in pustimo na hladnem približno 4 ure, da se strdi. Pri jedi na sliki smo za modle uporabili kroglice iz bele čokolade, vendar lahko kremo vlijete v poljubne manjše modle.
Pripravimo še čips. Korenje olupimo in narežemo na zelo tanke kolobarje. Glukozo in vodo zavremo, nato kolobarje korenja pomakamo v raztopino in zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Korenje sušimo v priprti pečici 8 ur pri 60 °C, da čips postane hrustljav.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.