
Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna mousse torta
Čokoladna mousse torta

Sestavine
biskvit
- 180 g sladkorja
- 50 g masla
- 4 velika jajca
- 50 g moke
- 40 g kakava
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2–3 žlice pomarančnega likerja (cointreau) ali brendija
mousse
- 300 g temne čokolade
- 150 g sladkorja
- 2 veliki jajci
- 5 velikih rumenjakov
- 5 dl sladke smetane
- 2 modla s premerom 22 in 28 cm ali obroč z nastavljivim premerom
- maščoba in moka za model
- papir za peko
- kakav za posip

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
biskvit
- 180 g sladkorja
- 50 g masla
- 4 velika jajca
- 50 g moke
- 40 g kakava
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2–3 žlice pomarančnega likerja (cointreau) ali brendija
mousse
- 300 g temne čokolade
- 150 g sladkorja
- 2 veliki jajci
- 5 velikih rumenjakov
- 5 dl sladke smetane
- 2 modla s premerom 22 in 28 cm ali obroč z nastavljivim premerom
- maščoba in moka za model
- papir za peko
- kakav za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Manjši model (premera 22 cm) namastimo in potresemo z moko. Maslo razpustimo in pustimo, da se umiri. Moko in kakav zmešamo in presejemo. Jajca penasto stepemo s sladkorjem. V jajčno mešanico postopoma, po tretjinah dodajamo moko in kakav. Vaniljevo aromo zmešamo z maslom. V manjšo skledo damo nekaj žlic jajčne mase in vanjo zmešamo maslo, nato mešanico vrnemo v glavno zmes. Maso vlijemo v model in pečemo 20 do 25 minut oziroma tako dolgo, da robovi začnejo odstopati od modla. Ohladimo v modlu. Če zgornja površina torte preveč naraste, jo obrežemo; biskvit mora biti 2 do 3 cm debel.
Večji model (premera 28 cm) obložimo s papirjem za peko. Na sredino položimo ohlajen biskvit in ga navlažimo z likerjem, razredčenim z žlico vode.
Pripravimo čokoladno peno. Čokolado razlomimo na koščke in jo nad paro stopimo. V manjšo ponev damo sladkor in tri žlice vode in ob stalnem mešanju segrevamo na šibkem ognju, da se sladkor stopi. Sirup zavremo in kuhamo 3 do 4 minute.
V veliki stepalni skledi stepemo obe jajci in 5 rumenjakov in nato ob stalnem stepanju počasi vlijemo vroč sirup, da se popolnoma vmeša in se volumen potroji. Posebej (ne pretrdo) stepemo smetano. V stopljeno čokolado najprej vmešamo četrtino smetane, nato pa še preostalo smetano.
Čokoladno smetano nežno vmešamo v jajčno zmes. Kremo polijemo po biskvitu, površino poravnamo in postavimo za 4 do 5 ur v hladilnik, da se krema utrdi. Torto vzamemo iz modla; če ne gre zlahka, ovijemo model z vročo brisačo in počakamo nekaj minut. Torto potresemo s kakavom in pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, preden jo postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pisana testeninska solatka
Testeninska solata bo navdušila še tako izbirčne šolarje.
Velikonočni topli sendvič s šunko in jajcem
Tudi za tople sendviče se spodobi, da jih praznično prilagodimo in naredimo še okusnejše.
Fokača z rdečo čebulo in rožmarinom
Rustikalna italijanska pogača je odlična spremljava solatam in antipastom.