Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna mousse torta
Čokoladna mousse torta
Sestavine
biskvit
- 180 g sladkorja
- 50 g masla
- 4 velika jajca
- 50 g moke
- 40 g kakava
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2–3 žlice pomarančnega likerja (cointreau) ali brendija
mousse
- 300 g temne čokolade
- 150 g sladkorja
- 2 veliki jajci
- 5 velikih rumenjakov
- 5 dl sladke smetane
- 2 modla s premerom 22 in 28 cm ali obroč z nastavljivim premerom
- maščoba in moka za model
- papir za peko
- kakav za posip
Popolna kvinoja v 15 minutah: triki, ki jih morate poznati
Kvinoja je hitro pripravljena, hranljiva in vsestranska. Spoznajte preprost postopek kuhanja ter trike, ki poskrbijo, da bo vedno rahla in okusna.
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Sestavine
biskvit
- 180 g sladkorja
- 50 g masla
- 4 velika jajca
- 50 g moke
- 40 g kakava
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2–3 žlice pomarančnega likerja (cointreau) ali brendija
mousse
- 300 g temne čokolade
- 150 g sladkorja
- 2 veliki jajci
- 5 velikih rumenjakov
- 5 dl sladke smetane
- 2 modla s premerom 22 in 28 cm ali obroč z nastavljivim premerom
- maščoba in moka za model
- papir za peko
- kakav za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Manjši model (premera 22 cm) namastimo in potresemo z moko. Maslo razpustimo in pustimo, da se umiri. Moko in kakav zmešamo in presejemo. Jajca penasto stepemo s sladkorjem. V jajčno mešanico postopoma, po tretjinah dodajamo moko in kakav. Vaniljevo aromo zmešamo z maslom. V manjšo skledo damo nekaj žlic jajčne mase in vanjo zmešamo maslo, nato mešanico vrnemo v glavno zmes. Maso vlijemo v model in pečemo 20 do 25 minut oziroma tako dolgo, da robovi začnejo odstopati od modla. Ohladimo v modlu. Če zgornja površina torte preveč naraste, jo obrežemo; biskvit mora biti 2 do 3 cm debel.
Večji model (premera 28 cm) obložimo s papirjem za peko. Na sredino položimo ohlajen biskvit in ga navlažimo z likerjem, razredčenim z žlico vode.
Pripravimo čokoladno peno. Čokolado razlomimo na koščke in jo nad paro stopimo. V manjšo ponev damo sladkor in tri žlice vode in ob stalnem mešanju segrevamo na šibkem ognju, da se sladkor stopi. Sirup zavremo in kuhamo 3 do 4 minute.
V veliki stepalni skledi stepemo obe jajci in 5 rumenjakov in nato ob stalnem stepanju počasi vlijemo vroč sirup, da se popolnoma vmeša in se volumen potroji. Posebej (ne pretrdo) stepemo smetano. V stopljeno čokolado najprej vmešamo četrtino smetane, nato pa še preostalo smetano.
Čokoladno smetano nežno vmešamo v jajčno zmes. Kremo polijemo po biskvitu, površino poravnamo in postavimo za 4 do 5 ur v hladilnik, da se krema utrdi. Torto vzamemo iz modla; če ne gre zlahka, ovijemo model z vročo brisačo in počakamo nekaj minut. Torto potresemo s kakavom in pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, preden jo postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kruhov narastek z marmelado in jajčno kremo
Losos s solato iz mladega krompirja, koruze in paradižnika
Hitra jagodna torta z bezgovim sirupom
Poglejte kakšna lepotica - kot nalašč za poletna praznovanja