
Čokoladna torta s tartufi
Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan
Čokoladna torta s tartufi
Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan

Sestavine
biskvit
- 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
- 175 g moke in še malo za model
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici zlatega sirupa ali medu
- 2 jajci
- 1,5 dl polnomastnega mleka
čokoladna krema
- 1,25 dl sladke smetane
- 1 žlica zmehčanega masla
- 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
- 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev
čokoladni tartufi
- 100 g mlečne čokolade
- 1 žlička zmehčanega masla
- 50 g polnozrnatih piškotov
- 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
biskvit
- 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
- 175 g moke in še malo za model
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici zlatega sirupa ali medu
- 2 jajci
- 1,5 dl polnomastnega mleka
čokoladna krema
- 1,25 dl sladke smetane
- 1 žlica zmehčanega masla
- 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
- 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev
čokoladni tartufi
- 100 g mlečne čokolade
- 1 žlička zmehčanega masla
- 50 g polnozrnatih piškotov
- 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Dva modla za torto s premerom 20 cm premažemo z maslom in potresemo z moko. V večjo skledo damo vse sestavine za biskvit in dobro zmešamo z električnim mešalnikom ali leseno kuhalnico, da dobimo gladko in gosto testo.
Testo razdelimo v modla in pečemo 30 do 35 minut, dokler ni prožno na otip oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se približno 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladi.
Medtem naredimo čokoladne tartufe. Čokolado nalomimo na koščke, jo stresemo v skledo in stopimo pri nizki temperaturi v mikrovalovni pečici ali nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Vmešamo maslo. Piškote damo v plastično vrečko in jih z valjarjem potolčemo v fine drobtine. Vmešamo jih v čokolado in maso postavimo v hladilnik za približno 20 minut. Ko je ohlajena, iz nje z rokami oblikujemo 11 do 12 enako velikih kroglic. Enakomerno jih povaljamo v mrvicah in prihranimo.
Pripravimo kremo. V kozico vlijemo sladko smetano in jo segrejemo pri zmerni temperaturi. Ko je vroča, vmešamo maslo, da se stopi. Čokolado nalomimo na koščke, jih stresemo v srednje veliko skledo in prelijemo z vročo smetanovo mešanico. Dobro premešamo, da se čokolada stopi in pomeša s smetano. Pustimo, da se krema ohlaja približno 30 minut.
Ko sta biskvita popolnoma ohlajena, enega premažemo z marmelado in nanjo položimo drugi biskvit. Površino in obod torte premažemo s čokoladno kremo. Nazadnje ob robu torte razporedimo še čokoladne tartufe.