Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna torta s tartufi
Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan
Čokoladna torta s tartufi
Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan
Sestavine
biskvit
- 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
- 175 g moke in še malo za model
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici zlatega sirupa ali medu
- 2 jajci
- 1,5 dl polnomastnega mleka
čokoladna krema
- 1,25 dl sladke smetane
- 1 žlica zmehčanega masla
- 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
- 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev
čokoladni tartufi
- 100 g mlečne čokolade
- 1 žlička zmehčanega masla
- 50 g polnozrnatih piškotov
- 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
biskvit
- 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
- 175 g moke in še malo za model
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici zlatega sirupa ali medu
- 2 jajci
- 1,5 dl polnomastnega mleka
čokoladna krema
- 1,25 dl sladke smetane
- 1 žlica zmehčanega masla
- 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
- 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev
čokoladni tartufi
- 100 g mlečne čokolade
- 1 žlička zmehčanega masla
- 50 g polnozrnatih piškotov
- 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Dva modla za torto s premerom 20 cm premažemo z maslom in potresemo z moko. V večjo skledo damo vse sestavine za biskvit in dobro zmešamo z električnim mešalnikom ali leseno kuhalnico, da dobimo gladko in gosto testo.
Testo razdelimo v modla in pečemo 30 do 35 minut, dokler ni prožno na otip oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se približno 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladi.
Medtem naredimo čokoladne tartufe. Čokolado nalomimo na koščke, jo stresemo v skledo in stopimo pri nizki temperaturi v mikrovalovni pečici ali nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Vmešamo maslo. Piškote damo v plastično vrečko in jih z valjarjem potolčemo v fine drobtine. Vmešamo jih v čokolado in maso postavimo v hladilnik za približno 20 minut. Ko je ohlajena, iz nje z rokami oblikujemo 11 do 12 enako velikih kroglic. Enakomerno jih povaljamo v mrvicah in prihranimo.
Pripravimo kremo. V kozico vlijemo sladko smetano in jo segrejemo pri zmerni temperaturi. Ko je vroča, vmešamo maslo, da se stopi. Čokolado nalomimo na koščke, jih stresemo v srednje veliko skledo in prelijemo z vročo smetanovo mešanico. Dobro premešamo, da se čokolada stopi in pomeša s smetano. Pustimo, da se krema ohlaja približno 30 minut.
Ko sta biskvita popolnoma ohlajena, enega premažemo z marmelado in nanjo položimo drugi biskvit. Površino in obod torte premažemo s čokoladno kremo. Nazadnje ob robu torte razporedimo še čokoladne tartufe.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kostanjeva rulada z mandljevim likerjem
Kostanj ne potrebuje veliko družbe – preprost biskvit, smetana in mandljev liker so vse, kar potrebujemo, da rulada zablesti.
Bela čokoladna rezina s kremnim sirom in jagodičjem
Imetnitna sladica brez peke kar prekipeva od poletnih okusov ...