Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna torta s tartufi
Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan
Čokoladna torta s tartufi
Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan
Sestavine
biskvit
- 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
- 175 g moke in še malo za model
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici zlatega sirupa ali medu
- 2 jajci
- 1,5 dl polnomastnega mleka
čokoladna krema
- 1,25 dl sladke smetane
- 1 žlica zmehčanega masla
- 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
- 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev
čokoladni tartufi
- 100 g mlečne čokolade
- 1 žlička zmehčanega masla
- 50 g polnozrnatih piškotov
- 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
biskvit
- 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
- 175 g moke in še malo za model
- 4 žlice kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 140 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici zlatega sirupa ali medu
- 2 jajci
- 1,5 dl polnomastnega mleka
čokoladna krema
- 1,25 dl sladke smetane
- 1 žlica zmehčanega masla
- 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
- 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev
čokoladni tartufi
- 100 g mlečne čokolade
- 1 žlička zmehčanega masla
- 50 g polnozrnatih piškotov
- 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Dva modla za torto s premerom 20 cm premažemo z maslom in potresemo z moko. V večjo skledo damo vse sestavine za biskvit in dobro zmešamo z električnim mešalnikom ali leseno kuhalnico, da dobimo gladko in gosto testo.
Testo razdelimo v modla in pečemo 30 do 35 minut, dokler ni prožno na otip oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se približno 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladi.
Medtem naredimo čokoladne tartufe. Čokolado nalomimo na koščke, jo stresemo v skledo in stopimo pri nizki temperaturi v mikrovalovni pečici ali nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Vmešamo maslo. Piškote damo v plastično vrečko in jih z valjarjem potolčemo v fine drobtine. Vmešamo jih v čokolado in maso postavimo v hladilnik za približno 20 minut. Ko je ohlajena, iz nje z rokami oblikujemo 11 do 12 enako velikih kroglic. Enakomerno jih povaljamo v mrvicah in prihranimo.
Pripravimo kremo. V kozico vlijemo sladko smetano in jo segrejemo pri zmerni temperaturi. Ko je vroča, vmešamo maslo, da se stopi. Čokolado nalomimo na koščke, jih stresemo v srednje veliko skledo in prelijemo z vročo smetanovo mešanico. Dobro premešamo, da se čokolada stopi in pomeša s smetano. Pustimo, da se krema ohlaja približno 30 minut.
Ko sta biskvita popolnoma ohlajena, enega premažemo z marmelado in nanjo položimo drugi biskvit. Površino in obod torte premažemo s čokoladno kremo. Nazadnje ob robu torte razporedimo še čokoladne tartufe.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen sir feta s čilijem in origanom
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Testeninski rižek s paradižnikom in mocarelo
Paradižnik in mocarela sta vedno zmagovalna kombinacija