Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Čokoladna torta s tartufi

Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan

Čokoladna torta s tartufi

Čokoladna poslastica za kakšen zoprn in siv dan

Čas priprave 1 h 25 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 10 do 12 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

biskvit

  • 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
  • 175 g moke in še malo za model
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 140 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 žlici zlatega sirupa ali medu
  • 2 jajci
  • 1,5 dl polnomastnega mleka

čokoladna krema

  • 1,25 dl sladke smetane
  • 1 žlica zmehčanega masla
  • 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
  • 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev

čokoladni tartufi

  • 100 g mlečne čokolade
  • 1 žlička zmehčanega masla
  • 50 g polnozrnatih piškotov
  • 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

biskvit

  • 1,5 dl sončničnega ali arašidovega olja in še malo za model
  • 175 g moke in še malo za model
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 140 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 žlici zlatega sirupa ali medu
  • 2 jajci
  • 1,5 dl polnomastnega mleka

čokoladna krema

  • 1,25 dl sladke smetane
  • 1 žlica zmehčanega masla
  • 140 g temne čokolade (s pribl. 70 % kakavovih delcev)
  • 4 žlice malinove ali marelične marmelade za nadev

čokoladni tartufi

  • 100 g mlečne čokolade
  • 1 žlička zmehčanega masla
  • 50 g polnozrnatih piškotov
  • 2–3 žlice pisanih ali čokoladnih mrvic

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. Dva modla za torto s premerom 20 cm premažemo z maslom in potresemo z moko. V večjo skledo damo vse sestavine za biskvit in dobro zmešamo z električnim mešalnikom ali leseno kuhalnico, da dobimo gladko in gosto testo.

2

Testo razdelimo v modla in pečemo 30 do 35 minut, dokler ni prožno na otip oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se približno 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladi.

3

Medtem naredimo čokoladne tartufe. Čokolado nalomimo na koščke, jo stresemo v skledo in stopimo pri nizki temperaturi v mikrovalovni pečici ali nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Vmešamo maslo. Piškote damo v plastično vrečko in jih z valjarjem potolčemo v fine drobtine. Vmešamo jih v čokolado in maso postavimo v hladilnik za približno 20 minut. Ko je ohlajena, iz nje z rokami oblikujemo 11 do 12 enako velikih kroglic. Enakomerno jih povaljamo v mrvicah in prihranimo.

4

Pripravimo kremo. V kozico vlijemo sladko smetano in jo segrejemo pri zmerni temperaturi. Ko je vroča, vmešamo maslo, da se stopi. Čokolado nalomimo na koščke, jih stresemo v srednje veliko skledo in prelijemo z vročo smetanovo mešanico. Dobro premešamo, da se čokolada stopi in pomeša s smetano. Pustimo, da se krema ohlaja približno 30 minut.

5

Ko sta biskvita popolnoma ohlajena, enega premažemo z marmelado in nanjo položimo drugi biskvit. Površino in obod torte premažemo s čokoladno kremo. Nazadnje ob robu torte razporedimo še čokoladne tartufe.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.