Kaj boste skuhali danes?
Zelo pijana kupa
Zelo pijana kupa
Sestavine
- 250 g suhih sliv brez koščic
- 110 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 strok vanilje
- 2,3 dl armagnaca
- 500 g piškotov amarettov (mehkih ali trdih)
- 2,3 dl mandljevega likerja (amaretta)
- 6 dl sladke smetane
- 2,3 dl sladke marsale (ali drugega desertnega vina)
- 1 žlička vaniljeve arome
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 250 g suhih sliv brez koščic
- 110 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 strok vanilje
- 2,3 dl armagnaca
- 500 g piškotov amarettov (mehkih ali trdih)
- 2,3 dl mandljevega likerja (amaretta)
- 6 dl sladke smetane
- 2,3 dl sladke marsale (ali drugega desertnega vina)
- 1 žlička vaniljeve arome
Postopek
En dan pred pripravo sladice damo suhe slive v skledo. V kozico damo sladkor, vaniljev strok in 2,3 dl vode. Kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi, nato z mešanico prelijemo slive. Ko se vse skupaj ohladi, dodamo armagnac. Skledo pokrijemo in jo postavimo v hladilnik; najbolje, da se slive namakajo vsaj 24 ur.
Ko se lotimo priprave, položimo večino piškotov na dno globoke sklede. Prihranimo za pest zdrobljenih piškotov, ki jih bomo potresli po vrhu. Piškote pokapamo z mandljevim likerjem. Počakamo, da jih povsem prepoji. Od časa do časa skledo potresemo, da se tekočina enakomerno porazdeli.
Na piškotno plast enakomerno porazdelimo namočene slive. Sladko smetano narahlo stepemo skupaj z marsalo in vaniljevo aromo ter z njo obložimo plast sliv. Na vrh potresemo zdrobljene piškote.
Kupo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo shranimo v hladilniku do takrat, ko postrežemo. Razdelimo jo z veliko žlico.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!
Divjačinska pečenka Wellington z divjimi gobami
Imenitna glavna jed za slavnostno kosilo ali večerjo
Dvonadstropna čokoladna torta z jagodičjem
Impresivna torta za poroke in druge velike priložnosti