
Zelo pijana kupa
Zelo pijana kupa

Sestavine
- 250 g suhih sliv brez koščic
- 110 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 strok vanilje
- 2,3 dl armagnaca
- 500 g piškotov amarettov (mehkih ali trdih)
- 2,3 dl mandljevega likerja (amaretta)
- 6 dl sladke smetane
- 2,3 dl sladke marsale (ali drugega desertnega vina)
- 1 žlička vaniljeve arome

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 250 g suhih sliv brez koščic
- 110 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 strok vanilje
- 2,3 dl armagnaca
- 500 g piškotov amarettov (mehkih ali trdih)
- 2,3 dl mandljevega likerja (amaretta)
- 6 dl sladke smetane
- 2,3 dl sladke marsale (ali drugega desertnega vina)
- 1 žlička vaniljeve arome
Postopek
En dan pred pripravo sladice damo suhe slive v skledo. V kozico damo sladkor, vaniljev strok in 2,3 dl vode. Kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi, nato z mešanico prelijemo slive. Ko se vse skupaj ohladi, dodamo armagnac. Skledo pokrijemo in jo postavimo v hladilnik; najbolje, da se slive namakajo vsaj 24 ur.
Ko se lotimo priprave, položimo večino piškotov na dno globoke sklede. Prihranimo za pest zdrobljenih piškotov, ki jih bomo potresli po vrhu. Piškote pokapamo z mandljevim likerjem. Počakamo, da jih povsem prepoji. Od časa do časa skledo potresemo, da se tekočina enakomerno porazdeli.
Na piškotno plast enakomerno porazdelimo namočene slive. Sladko smetano narahlo stepemo skupaj z marsalo in vaniljevo aromo ter z njo obložimo plast sliv. Na vrh potresemo zdrobljene piškote.
Kupo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo shranimo v hladilniku do takrat, ko postrežemo. Razdelimo jo z veliko žlico.