© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Torta z bombončki, ki se vsipajo iz vrečke

Čokoladna torta z bomboni je ena najboljših in najlepših presenečenj za otrokov rojstni dan.

Torta z bombončki, ki se vsipajo iz vrečke

Čokoladna torta z bomboni je ena najboljših in najlepših presenečenj za otrokov rojstni dan.

Čas priprave 1 h 35 min + ohlajanje in strjevanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 12 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

čokoladni biskvit

  • 1,5 dl rastlinskega olja in še malo za modela
  • 200 g moke
  • 8 žlic kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 280 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlička soli
  • 2 dl pinjenca
  • 1 dl močne kave ali espressa
  • 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
  • 2 veliki jajci

okras

  • 285 g palčk iz mlečne čokolade
  • 200 g pisanih bombonov

čokoladna karamelna krema

  • 100 g mlečne čokolade in še 50 g za okras
  • 200 g zmehčanega masla
  • 400 g sladkorja v prahu
  • 4 žlice kakava v prahu
  • ščepec soli
  • 2 žlici mleka

potrebujemo še

  • 1 slamica za pitje s pregibom
  • 2 leseni nabodali
  • 1 papirnata vrečka ali vrečka za bombone
  • lepilni trak

Sestavine

čokoladni biskvit

  • 1,5 dl rastlinskega olja in še malo za modela
  • 200 g moke
  • 8 žlic kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 280 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlička soli
  • 2 dl pinjenca
  • 1 dl močne kave ali espressa
  • 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
  • 2 veliki jajci

okras

  • 285 g palčk iz mlečne čokolade
  • 200 g pisanih bombonov

čokoladna karamelna krema

  • 100 g mlečne čokolade in še 50 g za okras
  • 200 g zmehčanega masla
  • 400 g sladkorja v prahu
  • 4 žlice kakava v prahu
  • ščepec soli
  • 2 žlici mleka

potrebujemo še

  • 1 slamica za pitje s pregibom
  • 2 leseni nabodali
  • 1 papirnata vrečka ali vrečka za bombone
  • lepilni trak

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dva modela za torte premera 20 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko – če imamo precej plitva modela, obod obložimo tako, da je visok vsaj 5 cm. Moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono, sladkor in sol damo v skledo ter dobro zmešamo. Če so v sladkorju grudice, jih zdrobimo s prsti.

2

V vrč nalijemo pinjenec, kavo, olje in vaniljo. Dodamo jajci in gladko stepemo. Mokre sestavine prilijemo suhim in vse dobro zmešamo z metlico. Maso enakomerno razdelimo v modela in pečemo 25 do 30 minut, da biskvita narasteta in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se biskvita 10 minut ohlajata v modelih, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico, odluščimo papir in pustimo, da se do konca ohladita. (Biskvit lahko spečemo do 3 dni vnaprej; zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo, da ostane sočen, lahko pa zavitega tudi zamrznemo za največ 2 meseca.)

3

Za kremo 100 g čokolade narežemo na majhne koščke in damo v nepregorno skledico, ki smo jo postavili na kozico z rahlo vrelo vodo. Počakamo, da se čokolada stopi, medtem pa vsake toliko pomešamo. (Čokolado lahko stopimo tudi v mikrovalovni pečici; vsakih 20 sekund jo pomešamo, da se ne zažge.) Skledico odstavimo in pustimo, da se čokolada malo ohladi. Medtem v veliko skledo damo maslo, dodamo presejan sladkor in pomešamo oziroma pretlačimo z lopatico, da se sestavini povežeta (tako preprečimo, da bi delovno površino poprašili s sladkorjem), nato ju gladko zmešamo z ročnim električnim mešalnikom. Na mešanico masla in sladkorja presejemo kakav, dodamo sol ter prilijemo stopljeno čokolado in mleko. Spet gladko zmešamo.

4

En oblat položimo na stojalo ali podlago za torte in ga premažemo s polovico kreme, na kremo pa položimo drugi oblat. Nato s paletnim nožem celotno površino torte (tudi obod) premažemo s preostalo kremo – nič ne de, če ni popolnoma gladko in lično namazana. Obod torte obložimo s čokoladnimi palčkami – to naredimo takoj, ko torto premažemo, saj se krema sčasoma strdi in se palčke ne bi prijele.

5

Preostalih 50 g čokolade narežemo in stopimo v mikrovalovni pečici ali v skledici nad kozico z rahlo vrelo vodo. Pustimo, da se toliko ohladi, da je mazava. Ohlajanje lahko pospešimo, če jo postavimo v hladilnik – le vsakih 5 minut jo premešamo, da se ne strdi.

6

V sredino torte zabodemo nabodalo, čezenj pa nataknemo slamico – tako bo slamica bolj stabilna. Slamico zabodemo 1 do 2 cm v torto. Z jedilnim nožem na bombon namažemo malo stopljene čokolade in bombon prilepimo na dno slamice. Nadaljujejo z naslednjimi bomboni, a delamo v etapah, da se čokolada malo strdi, preden prilepimo naslednjo plast bombonov. Če se čokolada v skledici preveč strdi, jo preprosto spet segrejemo toliko, da dobi primerno konsistenco. Slamico z bomboni obložimo do pregiba.

7

Drugo nabodalo potisnemo v zgornji del slamice, tako da gleda ven pod kotom. Nanj poveznemo papirnato vrečko – morda jo bomo morali pritrditi z lepilnim trakom, da bo ostala na mestu. Če se vidi kakšen del slamice, jo obložimo z dodatnimi bomboni.

8

Preostale bombone stresemo na vrh torte po celotni površini. Torta se v neprodušno zaprti posodi ohrani 2 dni.

Če torto delamo za otroke

Kavo lahko nadomestimo z nesladkano žitno kavo ali uporabimo brezkofeinsko različico.

Nasveti za pritrjevanje bombonov in vrečke

Če imamo daljši nabodali, ju skrajšamo na primerno dolžino, da se bosta prilegali slamici. Najlažje ju 'odžagamo' z nazobčanim nožem.

Za lepljenje bombonov na slamico moramo biti predvsem potrpežljivi. Ključno je, da počakamo toliko časa, da je čokolada za lepljenje primerno ohlajena in gosta – biti mora kot zobna pasta. Nato pa z največjo mero potrpljenja bombone postopoma lepimo na slamico.

Papirnato vrečko najhitreje naredimo kar sami iz pisanega papirja ali iz belega papirja, ki ga poljubno pobarvamo ali okrasimo. Pri delu bodo z veseljem sodelovali tudi otroci.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.