Kaj boste skuhali danes?
Torta z bombončki, ki se vsipajo iz vrečke
Čokoladna torta z bomboni je ena najboljših in najlepših presenečenj za otrokov rojstni dan.
Torta z bombončki, ki se vsipajo iz vrečke
Čokoladna torta z bomboni je ena najboljših in najlepših presenečenj za otrokov rojstni dan.
Sestavine
čokoladni biskvit
- 1,5 dl rastlinskega olja in še malo za modela
- 200 g moke
- 8 žlic kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 280 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička soli
- 2 dl pinjenca
- 1 dl močne kave ali espressa
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 2 veliki jajci
okras
- 285 g palčk iz mlečne čokolade
- 200 g pisanih bombonov
čokoladna karamelna krema
- 100 g mlečne čokolade in še 50 g za okras
- 200 g zmehčanega masla
- 400 g sladkorja v prahu
- 4 žlice kakava v prahu
- ščepec soli
- 2 žlici mleka
potrebujemo še
- 1 slamica za pitje s pregibom
- 2 leseni nabodali
- 1 papirnata vrečka ali vrečka za bombone
- lepilni trak
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
čokoladni biskvit
- 1,5 dl rastlinskega olja in še malo za modela
- 200 g moke
- 8 žlic kakava v prahu
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 280 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička soli
- 2 dl pinjenca
- 1 dl močne kave ali espressa
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 2 veliki jajci
okras
- 285 g palčk iz mlečne čokolade
- 200 g pisanih bombonov
čokoladna karamelna krema
- 100 g mlečne čokolade in še 50 g za okras
- 200 g zmehčanega masla
- 400 g sladkorja v prahu
- 4 žlice kakava v prahu
- ščepec soli
- 2 žlici mleka
potrebujemo še
- 1 slamica za pitje s pregibom
- 2 leseni nabodali
- 1 papirnata vrečka ali vrečka za bombone
- lepilni trak
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dva modela za torte premera 20 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko – če imamo precej plitva modela, obod obložimo tako, da je visok vsaj 5 cm. Moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono, sladkor in sol damo v skledo ter dobro zmešamo. Če so v sladkorju grudice, jih zdrobimo s prsti.
V vrč nalijemo pinjenec, kavo, olje in vaniljo. Dodamo jajci in gladko stepemo. Mokre sestavine prilijemo suhim in vse dobro zmešamo z metlico. Maso enakomerno razdelimo v modela in pečemo 25 do 30 minut, da biskvita narasteta in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se biskvita 10 minut ohlajata v modelih, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico, odluščimo papir in pustimo, da se do konca ohladita. (Biskvit lahko spečemo do 3 dni vnaprej; zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo, da ostane sočen, lahko pa zavitega tudi zamrznemo za največ 2 meseca.)
Za kremo 100 g čokolade narežemo na majhne koščke in damo v nepregorno skledico, ki smo jo postavili na kozico z rahlo vrelo vodo. Počakamo, da se čokolada stopi, medtem pa vsake toliko pomešamo. (Čokolado lahko stopimo tudi v mikrovalovni pečici; vsakih 20 sekund jo pomešamo, da se ne zažge.) Skledico odstavimo in pustimo, da se čokolada malo ohladi. Medtem v veliko skledo damo maslo, dodamo presejan sladkor in pomešamo oziroma pretlačimo z lopatico, da se sestavini povežeta (tako preprečimo, da bi delovno površino poprašili s sladkorjem), nato ju gladko zmešamo z ročnim električnim mešalnikom. Na mešanico masla in sladkorja presejemo kakav, dodamo sol ter prilijemo stopljeno čokolado in mleko. Spet gladko zmešamo.
En oblat položimo na stojalo ali podlago za torte in ga premažemo s polovico kreme, na kremo pa položimo drugi oblat. Nato s paletnim nožem celotno površino torte (tudi obod) premažemo s preostalo kremo – nič ne de, če ni popolnoma gladko in lično namazana. Obod torte obložimo s čokoladnimi palčkami – to naredimo takoj, ko torto premažemo, saj se krema sčasoma strdi in se palčke ne bi prijele.
Preostalih 50 g čokolade narežemo in stopimo v mikrovalovni pečici ali v skledici nad kozico z rahlo vrelo vodo. Pustimo, da se toliko ohladi, da je mazava. Ohlajanje lahko pospešimo, če jo postavimo v hladilnik – le vsakih 5 minut jo premešamo, da se ne strdi.
V sredino torte zabodemo nabodalo, čezenj pa nataknemo slamico – tako bo slamica bolj stabilna. Slamico zabodemo 1 do 2 cm v torto. Z jedilnim nožem na bombon namažemo malo stopljene čokolade in bombon prilepimo na dno slamice. Nadaljujejo z naslednjimi bomboni, a delamo v etapah, da se čokolada malo strdi, preden prilepimo naslednjo plast bombonov. Če se čokolada v skledici preveč strdi, jo preprosto spet segrejemo toliko, da dobi primerno konsistenco. Slamico z bomboni obložimo do pregiba.
Drugo nabodalo potisnemo v zgornji del slamice, tako da gleda ven pod kotom. Nanj poveznemo papirnato vrečko – morda jo bomo morali pritrditi z lepilnim trakom, da bo ostala na mestu. Če se vidi kakšen del slamice, jo obložimo z dodatnimi bomboni.
Preostale bombone stresemo na vrh torte po celotni površini. Torta se v neprodušno zaprti posodi ohrani 2 dni.
Če torto delamo za otroke
Kavo lahko nadomestimo z nesladkano žitno kavo ali uporabimo brezkofeinsko različico.
Nasveti za pritrjevanje bombonov in vrečke
Če imamo daljši nabodali, ju skrajšamo na primerno dolžino, da se bosta prilegali slamici. Najlažje ju 'odžagamo' z nazobčanim nožem.
Za lepljenje bombonov na slamico moramo biti predvsem potrpežljivi. Ključno je, da počakamo toliko časa, da je čokolada za lepljenje primerno ohlajena in gosta – biti mora kot zobna pasta. Nato pa z največjo mero potrpljenja bombone postopoma lepimo na slamico.
Papirnato vrečko najhitreje naredimo kar sami iz pisanega papirja ali iz belega papirja, ki ga poljubno pobarvamo ali okrasimo. Pri delu bodo z veseljem sodelovali tudi otroci.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rezanci z limonovo omako
Malce nenavadna, a res fina omaka, kot nekakšna brezmesna limonasta karbonara.
Karpačo iz dimljenega lososa
Bogata zeljnata solata s kandiranimi oreški
Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom
Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.