
Cesarski praženec ali šmorn
Iz rubrike Otroci kuhamo
Cesarski praženec ali šmorn
Iz rubrike Otroci kuhamo

Cesarski praženec je debela natrgana palačinka, ki je dobila ime po cesarju Francu Jožefu I. Seveda zato, ker je imel cesar šmorn strašno rad, posebno z marmelado!
Sestavine
- 3 jajca
- 125 g pasirane skute
- 100 g moke
- 1 dl mleka
- 30 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- ščep soli
- maslo za peko
- sladkor v prahu za posip

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.
Sestavine
- 3 jajca
- 125 g pasirane skute
- 100 g moke
- 1 dl mleka
- 30 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- ščep soli
- maslo za peko
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Jajca loči na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepi v zelo čvrst sneg.

Skuto z metlico dobro zmešaj z rumenjaki, moko, mlekom, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in soljo. V skutno mešanico z lopatico nežno vmešaj sneg.

V veliki oplasteni ponvi segrej kosem masla, da se stopi. Zdaj v ponev nalij testo (debelo naj bo dober centimeter) in na srednjem ognju peci 3 minute.

Omleto previdno obrni (glej namig) in jo peci še približno 2 do 3 minute na drugi strani. Omleto s pomočjo dveh kuhalnic ali lopatic natrgaj na majhne koščke. Praženec posuj s sladkorjem v prahu in postrezi. Zraven se prileže kompot, marmelada, jabolčna čežana …

Namigi
V receptih je pogosto navedeno, da moraš beljake stepsti v čvrst sneg. Sneg je čvrst takrat, ko ne pade iz posode, ko jo obrneš naokrog.
Namigi
V testo za praženec lahko vmešaš tudi rozine ali na palčke narezane mandlje. Ali pa kar oboje.
Namigi
Pri obračanju šmorna si lahko pomagaš s pokrovko ali velikim krožnikom: pokrovko ali narobe obrnjen krožnik položi na ponev in nanj položi dlan. Vse skupaj obrni, tako da omleta ostane na pokrovki ali krožniku, nato jo z nepečeno stranjo navzdol podrsni nazaj v ponev, v katero si dodal še malo masla.