© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Poprasti lignji na žaru

Dobri lignji, sol in poper, 2 minuti na žaru – je kaj lažjega?

Poprasti lignji na žaru

Dobri lignji, sol in poper, 2 minuti na žaru – je kaj lažjega?

Čas priprave 25 min (če sami očistimo lignje)
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Salt & pepper squidA complete guide to barbecues & griddlingpage 62

Sestavine

  • 400 g težak velik ligenj ali enaka teža manjših (z lovkami vred)
  • 2–3 žlice oljčnega olja in še malo za pokapanje
  • sol
  • sveže zmleti črni poper

Sestavine

  • 400 g težak velik ligenj ali enaka teža manjših (z lovkami vred)
  • 2–3 žlice oljčnega olja in še malo za pokapanje
  • sol
  • sveže zmleti črni poper

Postopek

1

Lignje očistimo (ali prosimo v ribarnici, da to storijo namesto nas), nato jih dobro operemo in osušimo. Če imamo velik ligenj, ga narežemo na 4 porcije približno kvadratne oblike. Majhne lignje pa lahko samo razpremo.

2

S konico zelo ostrega noža vrhnjo stran lignjev lahno zarežemo v ličnem križkraž vzorcu. Namažemo jih z oljem in damo na stran, dokler ne zakurimo žara.

3

Zmešamo 2 žlički soli in 1 žličko sveže zmletega črnega popra. Tik pred peko mešanico posujemo po obeh straneh lignjev po okusu, morda ne bomo porabili vse mešanice. Močno razgrejemo žar in na njem pečemo lignje (tudi lovke) po 1 minuto na vsaki strani, da se začnejo zvijati. Ko je meso primerno čvrsto, so pripravljeni. S prijemalkami jih prestavimo na postrežni krožnik in pokapljamo z malo dobrega oljčnega olja.

Nasvet

Lignje lahko začinimo tudi po azijsko: skupaj s soljo in poprom zmešamo še pol žličke kitajske mešanice petih začimb, pečene lignje pa namesto z oljčnim pokapljamo s sezamovim oljem. Posujemo s koriandrovimi lističi in ponudimo s sladko čilijevo omako za pomakanje.

Priljubljeni recepti

Namaz iz bučnic

Namaz je odličen z vsemi vrstami kruha, najbolj pa se poda na opečene rezine rženega kruha.

25 min
Enostavno

Ajdov veganski kari

če tradicionalni riž zamenjamo za ajdovo kašo pričaramo še bolj globok okus

40 min
Enostavno

Gobe s sirom in pehtranom

Polnjeni šampinjoni malo drugače

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.