Kaj boste skuhali danes?
Poprasti lignji na žaru
Dobri lignji, sol in poper, 2 minuti na žaru – je kaj lažjega?
Poprasti lignji na žaru
Dobri lignji, sol in poper, 2 minuti na žaru – je kaj lažjega?
Sestavine
- 400 g težak velik ligenj ali enaka teža manjših (z lovkami vred)
- 2–3 žlice oljčnega olja in še malo za pokapanje
- sol
- sveže zmleti črni poper
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 400 g težak velik ligenj ali enaka teža manjših (z lovkami vred)
- 2–3 žlice oljčnega olja in še malo za pokapanje
- sol
- sveže zmleti črni poper
Postopek
Lignje očistimo (ali prosimo v ribarnici, da to storijo namesto nas), nato jih dobro operemo in osušimo. Če imamo velik ligenj, ga narežemo na 4 porcije približno kvadratne oblike. Majhne lignje pa lahko samo razpremo.
S konico zelo ostrega noža vrhnjo stran lignjev lahno zarežemo v ličnem križkraž vzorcu. Namažemo jih z oljem in damo na stran, dokler ne zakurimo žara.
Zmešamo 2 žlički soli in 1 žličko sveže zmletega črnega popra. Tik pred peko mešanico posujemo po obeh straneh lignjev po okusu, morda ne bomo porabili vse mešanice. Močno razgrejemo žar in na njem pečemo lignje (tudi lovke) po 1 minuto na vsaki strani, da se začnejo zvijati. Ko je meso primerno čvrsto, so pripravljeni. S prijemalkami jih prestavimo na postrežni krožnik in pokapljamo z malo dobrega oljčnega olja.
Nasvet
Lignje lahko začinimo tudi po azijsko: skupaj s soljo in poprom zmešamo še pol žličke kitajske mešanice petih začimb, pečene lignje pa namesto z oljčnim pokapljamo s sezamovim oljem. Posujemo s koriandrovimi lističi in ponudimo s sladko čilijevo omako za pomakanje.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse