
Poprasti lignji na žaru
Dobri lignji, sol in poper, 2 minuti na žaru – je kaj lažjega?
Poprasti lignji na žaru
Dobri lignji, sol in poper, 2 minuti na žaru – je kaj lažjega?

Sestavine
- 400 g težak velik ligenj ali enaka teža manjših (z lovkami vred)
- 2–3 žlice oljčnega olja in še malo za pokapanje
- sol
- sveže zmleti črni poper

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 400 g težak velik ligenj ali enaka teža manjših (z lovkami vred)
- 2–3 žlice oljčnega olja in še malo za pokapanje
- sol
- sveže zmleti črni poper
Postopek
Lignje očistimo (ali prosimo v ribarnici, da to storijo namesto nas), nato jih dobro operemo in osušimo. Če imamo velik ligenj, ga narežemo na 4 porcije približno kvadratne oblike. Majhne lignje pa lahko samo razpremo.
S konico zelo ostrega noža vrhnjo stran lignjev lahno zarežemo v ličnem križkraž vzorcu. Namažemo jih z oljem in damo na stran, dokler ne zakurimo žara.
Zmešamo 2 žlički soli in 1 žličko sveže zmletega črnega popra. Tik pred peko mešanico posujemo po obeh straneh lignjev po okusu, morda ne bomo porabili vse mešanice. Močno razgrejemo žar in na njem pečemo lignje (tudi lovke) po 1 minuto na vsaki strani, da se začnejo zvijati. Ko je meso primerno čvrsto, so pripravljeni. S prijemalkami jih prestavimo na postrežni krožnik in pokapljamo z malo dobrega oljčnega olja.
Nasvet
Lignje lahko začinimo tudi po azijsko: skupaj s soljo in poprom zmešamo še pol žličke kitajske mešanice petih začimb, pečene lignje pa namesto z oljčnim pokapljamo s sezamovim oljem. Posujemo s koriandrovimi lističi in ponudimo s sladko čilijevo omako za pomakanje.