Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 10 kobulov bezgovega cvetja
- 2 žlici lešnikovega olja
- 100 g medu
- šilček ali dva konjaka, vinjaka ali domačega žganja
- 100 g bele moke
- 300 g ržene ali polnozrnate moke
- 250 g rjavega sladkorja
- 3 jajca
- ½ zavitka pecilnega praška
- nastrgana lupina 3 neškropljenih limon
5 trikov za brezskrbno praznično peko
Manj kot 50 dni nas loči do božiča in vseh sladkosti, ki jih prinaša. Da bo vse nared pravi čas in brez nepotrebnega stresa, upoštevajte spodnje nasvete.
Ko enkrat poskusite to rulado, krompirja ne boste več jedli po starem
Krompirjeva rulada s sirom in mesom je razkošna, a hkrati presenetljivo preprosta jed, ki združuje vse, kar imamo radi – krompir, sir in mesni nadev.
Kultni namaz, ki ga vsaka družina pripravlja malce po svoje
Nežen in rahlo pikanten, preprost, a vendar poseben – liptaver je klasičen namaz, brez katerega nekoč ni minilo nobeno družinsko slavje. Čas je, da obudimo to tradicijo.
Sestavine
- 10 kobulov bezgovega cvetja
- 2 žlici lešnikovega olja
- 100 g medu
- šilček ali dva konjaka, vinjaka ali domačega žganja
- 100 g bele moke
- 300 g ržene ali polnozrnate moke
- 250 g rjavega sladkorja
- 3 jajca
- ½ zavitka pecilnega praška
- nastrgana lupina 3 neškropljenih limon
Postopek
Med, olje, konjak ali drugo žganje segrejemo na 40 ºC, primešamo sladkor, moko, jajca, pecilni prašek, nastrgano limonovo lupino in bezgovo cvetje. Gladko testo pustimo počivati vsaj eno uro.
Nato testo za prst debelo vlijemo v pekač na papir za peko. Pečemo 25 minut pri 170 ºC. Tik preden je testo pečeno, z modeli izrežemo marjetice. Ohlajene damo v škatlo za kekse in dobro zapremo, da ohranijo krhkost.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Biftek s tartufi
Malinova šarlota z biskvitnimi piškoti
Šarlota je klasična sladica, ki bo še boljša, če bomo piškote savoiardi pripravili sami