
Kaj boste skuhali danes?
Čilijevo olje
Čilijevo olje

Sestavine
- 3,5 dl oljčnega olja (ne ekstra deviškega)
- nekaj suhih rdečih čilijev

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 3,5 dl oljčnega olja (ne ekstra deviškega)
- nekaj suhih rdečih čilijev
Postopek
Steriliziramo 1 ali 2 majhni steklenički, tako da ju operemo z zelo vročo vodo in detergentom, dobro splaknemo in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C (ali 160 °C z ventilacijo), za toliko časa, da se popolnoma posušita.
Olje in čilije damo v majhno kozico in nežno segrevamo, dokler ne nastanejo drobni mehurčki. Kuhalnik izključimo in pustimo, da se olje popolnoma ohladi. Precedimo ga v steklenički in po želji za okras dodamo nekaj čilijev.
Shranjevanje odišavljenega olja
Vsa olja sčasoma postanejo žarka, pri močno odišavljenih in hladno stiskanih oljih pa se to zgodi še prej. Proces pospešita tudi svetloba in vročina, zato steklenic ne hranimo na sončni svetlobi ali v bližini štedilnika. Najprimernejše je hladno temno mesto (ne hladilnik). Če smo v dvomih, olje pred kuhanjem pokusimo – takoj bomo vedeli, ali je žarko. Praviloma moramo olja porabiti v treh mesecih po tem, ko jih odpremo.
Oljčno olje z okusom
Oljkarji ga pripravljajo tako, da na primer limone, pomaranče, tartufe ali kakšen drug aromatičen dodatek oljkam dodajo med stiskanjem. Doma pa lahko olje odišavimo drugače – z dišečimi zelišči (rožmarinom, pehtranom, timijanom, baziliko ...), poprom, česnom, na trakove narezano limonovo ali pomarančno lupinico, tartufom ... Pripravimo lahko celo oljčno olje s cvetovi vrtnic!
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zapečen sladki krompir s špinačo
Lahko ga postrežemo kot glavno jed ali kot spremljavo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam.