Kaj boste skuhali danes?
Čilijevo olje
Čilijevo olje
Sestavine
- 3,5 dl oljčnega olja (ne ekstra deviškega)
- nekaj suhih rdečih čilijev
Ko praznuje vino
Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.
Kako shraniti kaki, da lepo omedi
Spoznajte, kako pravilno shraniti kaki, da se lepo omehča in razvije svojo značilno, medeno sladkost.
Super ideje za martinovo pojedino v zadnjem hipu
Tudi v zadnjem hipu lahko pripravite pravo martinovo pojedino – okusno, domačo in brez zapletov. Zbrali smo nekaj idej, s katerimi boste navdušili goste.
Sestavine
- 3,5 dl oljčnega olja (ne ekstra deviškega)
- nekaj suhih rdečih čilijev
Postopek
Steriliziramo 1 ali 2 majhni steklenički, tako da ju operemo z zelo vročo vodo in detergentom, dobro splaknemo in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C (ali 160 °C z ventilacijo), za toliko časa, da se popolnoma posušita.
Olje in čilije damo v majhno kozico in nežno segrevamo, dokler ne nastanejo drobni mehurčki. Kuhalnik izključimo in pustimo, da se olje popolnoma ohladi. Precedimo ga v steklenički in po želji za okras dodamo nekaj čilijev.
Shranjevanje odišavljenega olja
Vsa olja sčasoma postanejo žarka, pri močno odišavljenih in hladno stiskanih oljih pa se to zgodi še prej. Proces pospešita tudi svetloba in vročina, zato steklenic ne hranimo na sončni svetlobi ali v bližini štedilnika. Najprimernejše je hladno temno mesto (ne hladilnik). Če smo v dvomih, olje pred kuhanjem pokusimo – takoj bomo vedeli, ali je žarko. Praviloma moramo olja porabiti v treh mesecih po tem, ko jih odpremo.
Oljčno olje z okusom
Oljkarji ga pripravljajo tako, da na primer limone, pomaranče, tartufe ali kakšen drug aromatičen dodatek oljkam dodajo med stiskanjem. Doma pa lahko olje odišavimo drugače – z dišečimi zelišči (rožmarinom, pehtranom, timijanom, baziliko ...), poprom, česnom, na trakove narezano limonovo ali pomarančno lupinico, tartufom ... Pripravimo lahko celo oljčno olje s cvetovi vrtnic!
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sirov kolač s kavnim likerjem
Tropske lučke s čokolado in granolo
Sirov namaz z zelenjavo
Stebelna zelena, mlada čebulica in korenček se v družbi čedarja in majoneze spremenijo v odličen namaz.