Kaj boste skuhali danes?
Čilijevo olje
Čilijevo olje
Sestavine
- 3,5 dl oljčnega olja (ne ekstra deviškega)
- nekaj suhih rdečih čilijev
Prazniki pred vrati: ideje za okusna darila
Sicer je še dovolj časa, da se na obdarovanje ustrezno pripravite, a če se poznate in veste, da boste darila iskali v zadnjem hipu, morda kar shranite te ideje.
Recept za najboljše domače kuhano vino
Začenja se sezona kuhanega vina. Preberite naše nasvete in pripravite pravi aromatični napitek za zimska druženja.
Ajdovi štruklji s kostanjem – kralji jesenske kuhinje
Ajdovi štruklji so klasika slovenske kuhinje. Z dodatkom kostanja pa postanejo prava jesenska poslastica, ki združi tradicijo in toplino doma.
Sestavine
- 3,5 dl oljčnega olja (ne ekstra deviškega)
- nekaj suhih rdečih čilijev
Postopek
Steriliziramo 1 ali 2 majhni steklenički, tako da ju operemo z zelo vročo vodo in detergentom, dobro splaknemo in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C (ali 160 °C z ventilacijo), za toliko časa, da se popolnoma posušita.
Olje in čilije damo v majhno kozico in nežno segrevamo, dokler ne nastanejo drobni mehurčki. Kuhalnik izključimo in pustimo, da se olje popolnoma ohladi. Precedimo ga v steklenički in po želji za okras dodamo nekaj čilijev.
Shranjevanje odišavljenega olja
Vsa olja sčasoma postanejo žarka, pri močno odišavljenih in hladno stiskanih oljih pa se to zgodi še prej. Proces pospešita tudi svetloba in vročina, zato steklenic ne hranimo na sončni svetlobi ali v bližini štedilnika. Najprimernejše je hladno temno mesto (ne hladilnik). Če smo v dvomih, olje pred kuhanjem pokusimo – takoj bomo vedeli, ali je žarko. Praviloma moramo olja porabiti v treh mesecih po tem, ko jih odpremo.
Oljčno olje z okusom
Oljkarji ga pripravljajo tako, da na primer limone, pomaranče, tartufe ali kakšen drug aromatičen dodatek oljkam dodajo med stiskanjem. Doma pa lahko olje odišavimo drugače – z dišečimi zelišči (rožmarinom, pehtranom, timijanom, baziliko ...), poprom, česnom, na trakove narezano limonovo ali pomarančno lupinico, tartufom ... Pripravimo lahko celo oljčno olje s cvetovi vrtnic!
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špagetni kolač s tremi siri
Priljubljena ameriška klasika 'mac and cheese' je s tem receptom povzdignjena na povsem novo raven
Svinjske zarebrnice po lyonsko
Hrustljavi lignji s poletno kaponato
Ta morska glavna jed nas za malo denarja v trenutku odpelje na morje!
Jogurtova ledena torta z robidnicami in jabolkom
Čudovita poletna poslastica, ki očara z okusom in izgledom