© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Čilijevo olje

Čilijevo olje

Čas priprave 20 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 3,5 dl
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 3,5 dl oljčnega olja (ne ekstra deviškega)
  • nekaj suhih rdečih čilijev

Sestavine

  • 3,5 dl oljčnega olja (ne ekstra deviškega)
  • nekaj suhih rdečih čilijev

Postopek

1

Steriliziramo 1 ali 2 majhni steklenički, tako da ju operemo z zelo vročo vodo in detergentom, dobro splaknemo in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C (ali 160 °C z ventilacijo), za toliko časa, da se popolnoma posušita.

2

Olje in čilije damo v majhno kozico in nežno segrevamo, dokler ne nastanejo drobni mehurčki. Kuhalnik izključimo in pustimo, da se olje popolnoma ohladi. Precedimo ga v steklenički in po želji za okras dodamo nekaj čilijev.

Shranjevanje odišavljenega olja

Vsa olja sčasoma postanejo žarka, pri močno odišavljenih in hladno stiskanih oljih pa se to zgodi še prej. Proces pospešita tudi svetloba in vročina, zato steklenic ne hranimo na sončni svetlobi ali v bližini štedilnika. Najprimernejše je hladno temno mesto (ne hladilnik). Če smo v dvomih, olje pred kuhanjem pokusimo – takoj bomo vedeli, ali je žarko. Praviloma moramo olja porabiti v treh mesecih po tem, ko jih odpremo.

Oljčno olje z okusom

Oljkarji ga pripravljajo tako, da na primer limone, pomaranče, tartufe ali kakšen drug aromatičen dodatek oljkam dodajo med stiskanjem. Doma pa lahko olje odišavimo drugače – z dišečimi zelišči (rožmarinom, pehtranom, timijanom, baziliko ...), poprom, česnom, na trakove narezano limonovo ali pomarančno lupinico, tartufom ... Pripravimo lahko celo oljčno olje s cvetovi vrtnic! 

Priljubljeni recepti

Veganska panakota

Ta veganska sladica je naravnost slastna!

20 min
Srednje zahtevno

Mehke preste

1 h 1 min
Srednje zahtevno

Goska z medeno glazuro in pečen krompir

Medena goska za martinovo pojedino

4 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.