Kaj boste skuhali danes?
Orehove rolice z roquefortom
Slastne slane orehove rolice s francoskim sirom.
Orehove rolice z roquefortom
Slastne slane orehove rolice s francoskim sirom.
Sestavine
- 150 g zmletih orehov
- 100 g polnozrnate moke
- 400 g ostre bele moke
- 2 zavitka suhega kvasa (14 g)
- 25 g masla
- 150 g zdrobljenega roqueforta*
- 2 razžvrkljani jajci
- 1 zvrhana žlička soli
- moka za delovno površino
- maščoba za pekač
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 150 g zmletih orehov
- 100 g polnozrnate moke
- 400 g ostre bele moke
- 2 zavitka suhega kvasa (14 g)
- 25 g masla
- 150 g zdrobljenega roqueforta*
- 2 razžvrkljani jajci
- 1 zvrhana žlička soli
- moka za delovno površino
- maščoba za pekač
Postopek
V skledo vsujemo obe vrsti moke, dodamo sol, suhi kvas, maslo in 3 dl mlačne vode. Sestavine zmešamo in začnemo gnesti. Če se zdi, da je testo pretrdo, dodamo malo vode, vendar le žlico vode naenkrat. Testo mora biti mehko, vendar ne lepljivo. Gnetemo ga v skledi nekaj minut, nato ga zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo približno 10 minut. Oblikujemo ga v kroglo, postavimo nazaj v skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da vzhaja približno eno uro.
V vzhajano testo hitro vgnetemo orehe in ga pustimo vzhajati nadaljnjih 20 minut. Zvrnemo ga na delovno površino in razvaljamo v pravokotnik, velik 50 x 20 cm in debel 1 cm. Potresemo ga z zdrobljenim roquefortom in sir malo potlačimo v testo. Testo zavijemo kot štrukelj in ga razrežemo na 8 enakih delov. Položimo jih na rahlo naoljen pekač z razrezano stranjo navzdol. Rolice pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati eno uro.
Medtem pečico segrejemo na 220 °C. Rolice premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 20 minut. Počakamo, da se nekoliko ohladijo, in jih postrežemo še tople. Odlične so kot samostojen prigrizek, lahko pa jih postrežemo k juhi ali h kakšni hrustljavi solati, sploh če je v njej jabolko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pindžur
Klasična priloga iz paprik in jajčevcev, kot nalašč za piknik ali kako drugo mesno pojedino.
Telečji file s koromačevim pražencem in šalotko
Jabolčni zavitek
Kolač z rabarbaro in vaniljevo kremo
Slasten kolač z rabarbaro in vanilijevo kremo se prileže ob vseh priložnostih.