Kaj boste skuhali danes?
Polnovredni jabolčni kolač s skutno oblogo
Jabolka so nam vedno na voljo, zato nam recept za tako okusno sladico pride prav za marsikatero priložnost.
Polnovredni jabolčni kolač s skutno oblogo
Jabolka so nam vedno na voljo, zato nam recept za tako okusno sladico pride prav za marsikatero priložnost.
Sestavine
- 400 g jabolk
- 1 žlica limonovega soka
- 120 g polnovredne moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- 4 jajca
- 60 g rjavega sladkorja
- 100 g zmletih orehov (ali mandljev ali lešnikov ali mešano)
skutna obloga
- 250 g skute (20 % maščobe)
- 3 žlice jabolčne čežane
- drobno nariban koren ingverja (pribl. 10 g)
- sok in nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 400 g jabolk
- 1 žlica limonovega soka
- 120 g polnovredne moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- 4 jajca
- 60 g rjavega sladkorja
- 100 g zmletih orehov (ali mandljev ali lešnikov ali mešano)
skutna obloga
- 250 g skute (20 % maščobe)
- 3 žlice jabolčne čežane
- drobno nariban koren ingverja (pribl. 10 g)
- sok in nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
Postopek
Jabolka olupimo, naribamo in pokapamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Moko pomešamo s pecilnim praškom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga damo na hladno. Sladkor in rumenjake penasto zmešamo.
Naribana jabolka, orehe in moko s pecilnim praškom zmešamo z rumenjakovo zmesjo ter previdno vmešamo beljakov sneg.
Tortni model premera 22 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko, napolnimo s testom in pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno 15 minut.
Oblogo pripravimo tako, da skuto zmešamo z jabolčno čežano. Dodamo ingver ter limonovo lupinico in sok. Previdno vmešamo čvrsto stepeno sladko smetano. Skutno oblogo razdelimo po polnovredni jabolčni podlagi. Kolač razrežemo na primerne kose in ponudimo.
Priljubljeni recepti
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.
Limonovo-borovničeva riževa pita
Mlečni riž je lahko tudi sestavni del krhke pite
Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.