Kaj boste skuhali danes?
Polnovredni jabolčni kolač s skutno oblogo
Jabolka so nam vedno na voljo, zato nam recept za tako okusno sladico pride prav za marsikatero priložnost.
Polnovredni jabolčni kolač s skutno oblogo
Jabolka so nam vedno na voljo, zato nam recept za tako okusno sladico pride prav za marsikatero priložnost.
Sestavine
- 400 g jabolk
- 1 žlica limonovega soka
- 120 g polnovredne moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- 4 jajca
- 60 g rjavega sladkorja
- 100 g zmletih orehov (ali mandljev ali lešnikov ali mešano)
skutna obloga
- 250 g skute (20 % maščobe)
- 3 žlice jabolčne čežane
- drobno nariban koren ingverja (pribl. 10 g)
- sok in nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 400 g jabolk
- 1 žlica limonovega soka
- 120 g polnovredne moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- 4 jajca
- 60 g rjavega sladkorja
- 100 g zmletih orehov (ali mandljev ali lešnikov ali mešano)
skutna obloga
- 250 g skute (20 % maščobe)
- 3 žlice jabolčne čežane
- drobno nariban koren ingverja (pribl. 10 g)
- sok in nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
Postopek
Jabolka olupimo, naribamo in pokapamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Moko pomešamo s pecilnim praškom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga damo na hladno. Sladkor in rumenjake penasto zmešamo.
Naribana jabolka, orehe in moko s pecilnim praškom zmešamo z rumenjakovo zmesjo ter previdno vmešamo beljakov sneg.
Tortni model premera 22 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko, napolnimo s testom in pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno 15 minut.
Oblogo pripravimo tako, da skuto zmešamo z jabolčno čežano. Dodamo ingver ter limonovo lupinico in sok. Previdno vmešamo čvrsto stepeno sladko smetano. Skutno oblogo razdelimo po polnovredni jabolčni podlagi. Kolač razrežemo na primerne kose in ponudimo.