Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slana pita s stročjim fižolom

Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.

Slana pita s stročjim fižolom

Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Je to kakšna sadna, denimo breskova pita s krhkim testom? Lahko je tudi pastirska oziroma ovčarska, kot Britanci pravijo jedi iz mletega mesa in krompirjevega pireja. V Bosni celo vse bureke, razen mesnega, imenujejo pita. V Grčiji z vlečenim testom pripravljajo imenitno špinačno pito – spanakopito.

Američani pita pravijo celo pici (pizza pie), kar je pravzaprav smešno, saj imata obe imeni, tako pita kot pica, isti izvor v stari italijanščini. Je pa res, da tako pravijo tudi slani piti, ki nekoliko spominja na pravo pico.

Sestavine

  • 300 g moke
  • 150 g hladnega masla
  • malo hladne vode, približno 8 žlic
  • malo soli

Za nadev še:

  • 400 g stročjega fižola
  • 250 g mehke skute
  • 2 jajci
  • 50 ml kisle smetane
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 1 ščepec kumine
  • 50 g rezin pršuta

Preberite tudi

Sestavine

  • 300 g moke
  • 150 g hladnega masla
  • malo hladne vode, približno 8 žlic
  • malo soli

Za nadev še:

  • 400 g stročjega fižola
  • 250 g mehke skute
  • 2 jajci
  • 50 ml kisle smetane
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 1 ščepec kumine
  • 50 g rezin pršuta

Postopek

1

Testo pripravimo tako, da maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko in malo soli v skledo. S konicami prstov ga hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Po žlicah dodamo hladno vodo in zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in damo za kakšno uro v hladilnik.

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima 28 cm premera in stranice višine 4 cm). Testo prenesemo v model in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.

Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v krog, ki je za nekaj centimetrov večji od pekača. Nato ga prenesemo v pekač, učvrstimo robove in postavimo v hladilnik za 30 minut.

Testo prebodemo z vilicami, ga obložimo z velikim krogom papirja za peko ali aluminijaste folije in napolnimo s suhim fižolom. Slepo pečemo 200 °C približno 20 minut, nato odstranimo fižol in papir ali folijo ter pečemo še 5 do 10 minut, da se testo zlato rjavo obarva.

Oljčno olje in kis


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.