
Slana pita s stročjim fižolom
Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.
Slana pita s stročjim fižolom
Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.

Je to kakšna sadna, denimo breskova pita s krhkim testom? Lahko je tudi pastirska oziroma ovčarska, kot Britanci pravijo jedi iz mletega mesa in krompirjevega pireja. V Bosni celo vse bureke, razen mesnega, imenujejo pita. V Grčiji z vlečenim testom pripravljajo imenitno špinačno pito – spanakopito.
Američani pita pravijo celo pici (pizza pie), kar je pravzaprav smešno, saj imata obe imeni, tako pita kot pica, isti izvor v stari italijanščini. Je pa res, da tako pravijo tudi slani piti, ki nekoliko spominja na pravo pico.
Sestavine
- 300 g moke
- 150 g hladnega masla
- malo hladne vode, približno 8 žlic
- malo soli
Za nadev še:
- 400 g stročjega fižola
- 250 g mehke skute
- 2 jajci
- 50 ml kisle smetane
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 2 žlici naribanega parmezana
- 1 ščepec kumine
- 50 g rezin pršuta
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- 300 g moke
- 150 g hladnega masla
- malo hladne vode, približno 8 žlic
- malo soli
Za nadev še:
- 400 g stročjega fižola
- 250 g mehke skute
- 2 jajci
- 50 ml kisle smetane
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 2 žlici naribanega parmezana
- 1 ščepec kumine
- 50 g rezin pršuta
Postopek
Testo pripravimo tako, da maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko in malo soli v skledo. S konicami prstov ga hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Po žlicah dodamo hladno vodo in zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in damo za kakšno uro v hladilnik.
Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima 28 cm premera in stranice višine 4 cm). Testo prenesemo v model in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.
Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v krog, ki je za nekaj centimetrov večji od pekača. Nato ga prenesemo v pekač, učvrstimo robove in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Testo prebodemo z vilicami, ga obložimo z velikim krogom papirja za peko ali aluminijaste folije in napolnimo s suhim fižolom. Slepo pečemo 200 °C približno 20 minut, nato odstranimo fižol in papir ali folijo ter pečemo še 5 do 10 minut, da se testo zlato rjavo obarva.