
Beli bakala
Bakala je klasika na praznični mizi – zakaj ga ne bi pripravili sami?
Beli bakala
Bakala je klasika na praznični mizi – zakaj ga ne bi pripravili sami?

Sestavine
- 400 g polenovke (suhe trske)
- ½ limone
- 3 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 lovorova lista
- sol
- poper
- sesekljan česen in peteršilj (po želji)
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 400 g polenovke (suhe trske)
- ½ limone
- 3 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 lovorova lista
- sol
- poper
- sesekljan česen in peteršilj (po želji)
Postopek
Polenovko najprej za nekaj ur namočimo in jo nato z lesenim batom dobro potolčemo. Stolčeno polenovko namočimo v hladni vodi za dan in pol, pri tem vodo dvakrat zamenjamo.
Namočeno polenovko skuhamo v slani vodi z dodatkom limonovega soka, česna in lovora. Ko je mehka, jo očistimo (odstranimo kosti in kožo).
Koščke polenovke preložimo v lonec in ob dodajanju olja tolčemo z lesenim batom toliko časa, da dobimo rahlo, gladko maso. Olje prilivamo tako kot pri majonezi, torej postopoma in po malo, in hkrati tolčemo ter mešamo, da riba vpije maščobo. Vlijemo toliko olja, kolikor ga riba lahko vpije. (Če pa bi postopek radi skrajšali, uporabimo električni mešalnik.)
Bakala solimo in popramo po okusu, po želji lahko dodamo tudi sesekljan česen in peteršilj.
Preberi tudi:
Trska, polenovka, bakala, bakalar – preberite več o tej vsesplošno priljubljeni ribi.