
Beli bakala
Bakala je klasika na praznični mizi – zakaj ga ne bi pripravili sami?
Beli bakala
Bakala je klasika na praznični mizi – zakaj ga ne bi pripravili sami?

Sestavine
- 400 g polenovke (suhe trske)
- ½ limone
- 3 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 lovorova lista
- sol
- poper
- sesekljan česen in peteršilj (po želji)
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 400 g polenovke (suhe trske)
- ½ limone
- 3 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 lovorova lista
- sol
- poper
- sesekljan česen in peteršilj (po želji)
Postopek
Polenovko najprej za nekaj ur namočimo in jo nato z lesenim batom dobro potolčemo. Stolčeno polenovko namočimo v hladni vodi za dan in pol, pri tem vodo dvakrat zamenjamo.
Namočeno polenovko skuhamo v slani vodi z dodatkom limonovega soka, česna in lovora. Ko je mehka, jo očistimo (odstranimo kosti in kožo).
Koščke polenovke preložimo v lonec in ob dodajanju olja tolčemo z lesenim batom toliko časa, da dobimo rahlo, gladko maso. Olje prilivamo tako kot pri majonezi, torej postopoma in po malo, in hkrati tolčemo ter mešamo, da riba vpije maščobo. Vlijemo toliko olja, kolikor ga riba lahko vpije. (Če pa bi postopek radi skrajšali, uporabimo električni mešalnik.)
Bakala solimo in popramo po okusu, po želji lahko dodamo tudi sesekljan česen in peteršilj.
Preberi tudi:
Trska, polenovka, bakala, bakalar – preberite več o tej vsesplošno priljubljeni ribi.