
Avokadova čokoladna torta brez glutena
Avokadova čokoladna torta brez glutena

Sestavine
testo
- 1 velik zrel avokado (pribl. 150 g)
- 300 g svetlega sladkorja muskovado
- 350 g brezglutenske moke
- 50 g kakovostnega kakava v prahu
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički brezglutenskega pecilnega praška
- 4 dl nesladkanega sojinega napitka
- 1,5 dl rastlinskega olja
- 2 žlički vaniljeve arome
- ½ žličke fino mlete morske soli
krema
- 85 g mesa zrelega avokada
- 85 g veganske margarine
- 200 g čokolade s 70 % kakava brez vsebnosti mlečnih izdelkov
- 25 g kakava v prahu
- 1,25 dl nesladkanega sojinega napitka
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve arome
- brezglutenske in veganske mrvice za okras
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
testo
- 1 velik zrel avokado (pribl. 150 g)
- 300 g svetlega sladkorja muskovado
- 350 g brezglutenske moke
- 50 g kakovostnega kakava v prahu
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički brezglutenskega pecilnega praška
- 4 dl nesladkanega sojinega napitka
- 1,5 dl rastlinskega olja
- 2 žlički vaniljeve arome
- ½ žličke fino mlete morske soli
krema
- 85 g mesa zrelega avokada
- 85 g veganske margarine
- 200 g čokolade s 70 % kakava brez vsebnosti mlečnih izdelkov
- 25 g kakava v prahu
- 1,25 dl nesladkanega sojinega napitka
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve arome
- brezglutenske in veganske mrvice za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 160 ° C. Z margarino premažemo dva okrogla modla s premerom 20 cm, njuno dno pa obložimo s papirjem za peko. Avokadovo meso in sladkor v multipraktiku gladko razmešamo. Dodamo preostale sestavine za testo in znova vklopimo mešalnik, da nastane gladko, tekoče testo. Vsak model napolnimo s polovico testa in pečemo 25 minut oziroma dokler testo lepo ne naraste, zobotrebec, ki ga potisnemo v sredino biskvita, pa ostane čist, ko ga izvlečemo.
Počakamo, da se biskvita 5 minut ohlajata v modlih, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladita. Medtem začnemo pripravljati kremo. Avokado zmečkamo z vilicami. Z električnim mešalnikom z metlicami ga skupaj z margarino stepemo v gladko kremo. Pretlačimo jo skozi sito in damo na stran.
Čokolado razlomimo na koščke in jo stopimo, bodisi v vodni kopeli (nad kozico vode, ki narahlo vre) bodisi v mikrovalovni pečici; nato jo nekaj minut pustimo, da se ohlaja. V večjo skledo presejemo kakav. Sojin napitek segrejemo do rahlega vrenja, nato ga postopoma vlijemo v skledo s kakavom in mešamo, da dobimo gladko zmes. Počakamo, da se nekaj minut ohlaja, nato vanj dodamo avokadovo mešanico, presejan sladkor v prahu, stopljeno čokolado in vaniljo; mešamo, dokler ne nastane sijoča, gosta krema. Z njo namažemo prvo ploščo testa, pokrijemo z drugo in po vrhu premažemo še to. Potresemo z mrvicami ali okrasimo po želji. Počakamo 10 minut, da se torta učvrsti, nato pa jo že lahko režemo. Lahko jo naredimo 2 dni pred serviranjem.
Nasvet
S kremo delamo hitro in jo uporabimo takoj, ko je narejena, ker se začne zelo hitro strjevati. Če postane pretrda, postavimo skledo nad kozico z vročo vodo ali za nekaj sekund v mikrovalovno pečico in jo razmešamo z lopatico, dokler ni spet gladka in sijoča.