
Kaj boste skuhali danes?
Bogata čokoladna torta
Bogata čokoladna torta

Sestavine
biskvit
- 140 g masla
- 1 dl rastlinskega olja
- 140 g pinjenca
- 1 dl kave (narejene iz 1 žličke instantne kave)
- 2 veliki jajci na sobni temperaturi
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 250 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički pecilnega praška
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke soli
krema za nadev in okras
- 250 g rjavega sladkorja
- 5 dl polnomastnega mleka
- 150 g čokolade (85 % kakava)
- 50 g koruznega škroba
- 2 žlički instantne kave
- 2 žlički vaniljeve arome
- ščep soli
- 2 okrogla modla s premerom 20 cm
- maslo za pekač

Nenavadna krompirjeva polenta iz dežele dondolašev
Grobnik ni znan le po slovitem motociklističnem dirkališču, temveč tudi po pustnih likih – dondolaših in izjemni kulinariki.

Kako shraniti buče: zaloga topline za zimske dni
Če vas v shrambi čaka presežek buč, jih lahko z nekaj preprostimi koraki ohranite tudi več mesecev. Preberite, kako uživati v njihovem okusu vse do pomladi.

Jesenska zvezda na krožniku: ideje za popolno bučno pojedino
Nekateri jih radi rezljajo, mi pa jih še posebej radi jemo. Buče so tako vsestranske, da se jih preprosto ne moremo naveličati. Če ne veste več, kako bi jih še pripravili, imamo rešitev: nove recepte.
Sestavine
biskvit
- 140 g masla
- 1 dl rastlinskega olja
- 140 g pinjenca
- 1 dl kave (narejene iz 1 žličke instantne kave)
- 2 veliki jajci na sobni temperaturi
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 250 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički pecilnega praška
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke soli
krema za nadev in okras
- 250 g rjavega sladkorja
- 5 dl polnomastnega mleka
- 150 g čokolade (85 % kakava)
- 50 g koruznega škroba
- 2 žlički instantne kave
- 2 žlički vaniljeve arome
- ščep soli
- 2 okrogla modla s premerom 20 cm
- maslo za pekač
Postopek
Najprej pripravimo kremo, saj se mora ohladiti. Čokolado nalomimo na koščke, nato damo vse sestavine, razen vaniljeve arome in soli, v veliko kozico in počasi zavremo. Nenehno mešamo, da se čokolada stopi in dobimo svilnato, gosto kremo. To traja približno 5 do 7 minut. Vmešamo vaniljo in ščep soli, nato kremo postrgamo v široko, plitko posodo. Posodo pokrijemo s prosojno folijo, ohladimo, nato pa jo za vsaj 3 ure postavimo v hladilnik, da se krema dobro ohladi in strdi.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dno modlov namastimo in obložimo s papirjem za peko. Za biskvit maslo stopimo v kozici, kozico odstavimo in maslu primešamo olje, pinjenec, kavo in jajca. V veliki skledi zmešamo vse suhe sestavine. Morebitne sladkorne grudice zdrobimo s prsti. Suhim sestavinam dodamo mokre in stepamo, da dobimo gladko maso.
Maso razdelimo po dveh pripravljenih modlih in pečemo 25 do 30 minut, da biskvit naraste in je palčka, ki jo zapičimo v sredino biskvita, čista, ko jo izvlečemo. Biskvit hladimo v modlih 10 minut, nato ga prestavimo na rešetko in do konca ohladimo. Stran s papirjem naj bo spodaj.
Odstranimo papir za peko. Če sta biskvita izbočena, ju obrežemo, da bosta ravna. Z velikim nazobčanim nožem oba biskvita po sredini prerežemo v dve plasti. Najmanj lepo plast biskvita in vse odrezke v multipraktiku zmeljemo v drobtine.
En oblat biskvita položimo na pladenj za torte in ga premažemo s četrtino kreme. Na kremo položimo naslednji oblat in ga ponovno premažemo s četrtino kreme. Na vrh položimo tretji oblat biskvita. Preostalo kremo namažemo po vrhu in obodu torte ter jo zgladimo. Torto v hladilniku hladimo 15 minut, da se krema ponovno strdi.
Torto posipamo z biskvitnimi drobtinami (rahlo jih pritisnemo po celotni površini torte) in jo postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Torto postrežemo dobro ohlajeno.