
Ajdova torta z brusnično kremo
Ajdova torta z brusnično kremo

Sestavine
biskvit
- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 90 g ajdove moke
- 1 žlica pšenične moke
- 1 žlica jedilnega škroba
- 1 žlička pecilnega praška
nadev
- 5 dl sladke smetane
- 3 dl brusnične marmelade
- 75 g mandljevih lističev za okras
- model za torto premera 26 cm

'Meal prep' ideje: pripravite obroke za več dni vnaprej!
Je pred vami naporen teden, ko ne bo časa za pripravo hrane? Bi vikend raje preživeli z družino in prijatelji, namesto za štedilnikom? Potem pripravite obroke vnaprej, prihranite čas in izboljšajte svojo prehrano!

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.
Sestavine
biskvit
- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 90 g ajdove moke
- 1 žlica pšenične moke
- 1 žlica jedilnega škroba
- 1 žlička pecilnega praška
nadev
- 5 dl sladke smetane
- 3 dl brusnične marmelade
- 75 g mandljevih lističev za okras
- model za torto premera 26 cm
Postopek
Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg; med stepanjem postopoma vsipavamo sladkor. V sneg najprej vmešamo rumenjake, nato pa na zmes presejemo ajdovo in pšenično moko z jedilnim škrobom in pecilnim praškom ter previdno zmešamo. Maso napolnimo v tortni model premera 26 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v pečici 40 do 50 minut pri 180 °C.
Polovico sladke smetane čvrsto stepemo in vanjo vmešamo brusnično marmelado. Ohlajeno torto prečno prerežemo in jo namažemo z brusnično kremo. Preostalo smetano prav tako čvrsto stepemo. Celo torto premažemo s smetano, obod torte pa potresemo s praženimi mandljevimi lističi.