
Ajdova rulada po starem receptu
Ajdo lahko uživajo tudi tisti s celiakijo.
Ajdova rulada po starem receptu
Ajdo lahko uživajo tudi tisti s celiakijo.

Sestavine
- 5 jajc
- 4 žlice vode
- ščepec soli
- 140 g drobnega kristalnega sladkorja
- 100 g ajdove moke
- 100 g naribane čokolade za kuhanje
nadev
- 100 g ribezove marmelade
- sok ½ limone
- žilce ruma
- sladkor v prahu za posip

Osvežitev, ki je lahko veliko več kot le zamrznjena voda
Led je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni, a zakaj bi ostali pri klasičnih ledenih kockah, če lahko iz njih naredimo pravi mali kulinarični dodatek? Led lahko postane sestavina, ki pijači doda okus, barvo in značaj.

Trojni spektakel v Krškem: BBQ, pica in spidvej
V Krškem je potekal prvi BBQ & Speedway festival s celodnevnim programom, ki je zajemal mednarodne tekme v peki steakov, burgerjev in pic.

Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?
Sestavine
- 5 jajc
- 4 žlice vode
- ščepec soli
- 140 g drobnega kristalnega sladkorja
- 100 g ajdove moke
- 100 g naribane čokolade za kuhanje
nadev
- 100 g ribezove marmelade
- sok ½ limone
- žilce ruma
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake močno penasto zmešamo s 4 žlicami vroče vode, soljo in tretjino sladkorja. Beljake stepemo z ostalim sladkorjem v čvrst sneg in ga počasi in previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Nato vmešamo še moko in naribano čokolado. Pekač obložimo s papirjem za peko.
Maso enakomerno namažemo na papir in pečemo približno 15 minut. Na začetku pečenja pustimo pečico nekoliko odprto, da bo para lahko uhajala. Pečen ajdov biskvit zvrnemo na papir, ki smo ga posuli s sladkorjem v prahu, in z biskvita odstranimo papir za peko. Biskvit skupaj s papirjem zvijemo in pustimo, da se ohladi.
Marmelado zavremo z limonovim sokom in rumom. Rulado razvijemo in premažemo z marmelado, nato jo zvijemo in ovijemo s papirjem ter pustimo počivati 1 uro. Nato papir odstranimo, rulado potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na rezine.