
Kaj boste skuhali danes?
Ajdova rulada po starem receptu
Ajdo lahko uživajo tudi tisti s celiakijo.
Ajdova rulada po starem receptu
Ajdo lahko uživajo tudi tisti s celiakijo.

Sestavine
- 5 jajc
- 4 žlice vode
- ščepec soli
- 140 g drobnega kristalnega sladkorja
- 100 g ajdove moke
- 100 g naribane čokolade za kuhanje
nadev
- 100 g ribezove marmelade
- sok ½ limone
- žilce ruma
- sladkor v prahu za posip

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 5 jajc
- 4 žlice vode
- ščepec soli
- 140 g drobnega kristalnega sladkorja
- 100 g ajdove moke
- 100 g naribane čokolade za kuhanje
nadev
- 100 g ribezove marmelade
- sok ½ limone
- žilce ruma
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake močno penasto zmešamo s 4 žlicami vroče vode, soljo in tretjino sladkorja. Beljake stepemo z ostalim sladkorjem v čvrst sneg in ga počasi in previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Nato vmešamo še moko in naribano čokolado. Pekač obložimo s papirjem za peko.
Maso enakomerno namažemo na papir in pečemo približno 15 minut. Na začetku pečenja pustimo pečico nekoliko odprto, da bo para lahko uhajala. Pečen ajdov biskvit zvrnemo na papir, ki smo ga posuli s sladkorjem v prahu, in z biskvita odstranimo papir za peko. Biskvit skupaj s papirjem zvijemo in pustimo, da se ohladi.
Marmelado zavremo z limonovim sokom in rumom. Rulado razvijemo in premažemo z marmelado, nato jo zvijemo in ovijemo s papirjem ter pustimo počivati 1 uro. Nato papir odstranimo, rulado potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na rezine.