Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 3 rdeče paprike
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- ščep čilijevih kosmičev in še malo, ko postrežemo
- 400 g (1 pločevinka) slivovih paradižnikov (pelatov)
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- sladka smetana, ko postrežemo
Podpora imunskemu sistemu in dvig energije - na žlico
Na siv jesenski dan naše telo in duša zahrepenita po krožniku domače juhice. Bistra ingverjeva juha s piščančjimi cmočki pa je tudi odlična podpora za zdravje.
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Sestavine
- 3 rdeče paprike
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- ščep čilijevih kosmičev in še malo, ko postrežemo
- 400 g (1 pločevinka) slivovih paradižnikov (pelatov)
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo. Česen narežemo.
V pečici vključimo žar. Paprike razporedimo po plitvem pravokotnem pekaču in jih pečemo 15 do 20 minut, da lupina počrni. Med peko jih nekajkrat obrnemo. Nato jih damo v skledo, pokrijemo in pustimo 15 minut, da se v skledi nabere para – tako jih bomo lažje olupili.
Medtem v večji kozici segrejemo oljčno olje. Nanj stresemo čebulo, ki jo solimo in popramo ter pri nizki temperaturi pražimo 15 minut, da se zmehča. Dodamo česen in pražimo še 3 minute. Nazadnje dodamo čilijeve kosmiče, paradižnik in jušno osnovo. Ko tekočina zavre, znižamo temperaturo in pustimo rahlo vreti 15 minut.
Paprike olupimo in očistimo. Nato jih grobo narežemo in dodamo juhi. Kuhamo 5 minut.
Juho s paličnim mešalnikom zmeljemo do gladkega ter jo solimo in popramo. Nalijemo jo v skledice in po želji dodamo kanček sladke smetane, ki jo prilijemo v obliki spirale, ter ščep čilijevih kosmičev.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Testenine z zelenjavno omako
Paradižnikovo omako, v kateri se skriva še druga zelenjava, lahko tudi zamrznemo.
Ribezovi krofki
Rezanci udon z rakci
Hitro pripravljeni rezanci z rakci bodo odlični za malico, kosilo ali večerjo