© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Makova torta

Ta torta vas bo prepričala, da mak ni odličen le v tako zelo priljubljenih sladkih makovih štrukljih.

Makova torta

Ta torta vas bo prepričala, da mak ni odličen le v tako zelo priljubljenih sladkih makovih štrukljih.

Čas priprave 1 h 20 min + hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 16 kosov
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
makova-torta_558x620_acf_cropped

Sestavine

podlaga iz krhkega testa

  • 100 g moke
  • 50 g masla
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • nastrgana lupinica ½ limone
  • ribezova marmelada za premaz
  • sladkor v prahu za posip

makova masa

  • 6 jajc
  • 180 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 180 g drobno zmletih mandljev
  • 4 žlice ruma
  • ščepec mletega cimeta
  • sol
  • 130 g kristalnega sladkorja
  • 210 g zmletega maka

Sestavine

podlaga iz krhkega testa

  • 100 g moke
  • 50 g masla
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • nastrgana lupinica ½ limone
  • ribezova marmelada za premaz
  • sladkor v prahu za posip

makova masa

  • 6 jajc
  • 180 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 180 g drobno zmletih mandljev
  • 4 žlice ruma
  • ščepec mletega cimeta
  • sol
  • 130 g kristalnega sladkorja
  • 210 g zmletega maka

Postopek

1

Za tortno podlago pripravimo krhko testo. Vse navedene sestavine z rokami hitro zgnetemo v voljno testo, ga oblikujemo v kepo in za 2 uri damo v hladilnik.

2

Spočito testo razvaljamo 3 milimetre debelo in s tortnim obročem s premerom 24 cm izrežemo okroglo ploščo. Položimo jo na pekač, večkrat prebodemo z vilicami in 10 minut slepo pečemo v prej segreti pečici pri 180 °C. Tortno podlago vzamemo iz pečice, namažemo z marmelado in pustimo, da se ohladi.

3

Tortni obroč obložimo s papirjem za peko in ga postavimo na pekač. Tortno podlago iz krhkega testa položimo v obroč tako, da je z marmelado premazana stran obrnjena navzgor.

4

Rumenjake in beljake ločimo, nato pa rumenjake penasto zmešamo z maslom in sladkorjem v prahu. Dodamo še vse preostale sestavine za makovo maso, razen beljaka in kristalnega sladkorja, ter zmešamo.

5

Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. Makovo maso razporedimo po tortni podlagi. Površino zgladimo in torto pečemo v pečici pri 180 °C približno 40 minut.

6

Ohlajeno torto previdno vzamemo iz obroča in odstranimo papir za peko. Preden makovo torto razrežemo in ponudimo, jo okrasimo s sladkorjem v prahu.

Priljubljeni recepti

Marmorirani čokoladni rjavčki

Ti rjavčki na zabavi ne smejo manjkati!

40 min
Enostavno

Sladoledna terina

Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.

25 min
Enostavno

Humus s pečeno zelenjavo in feto

Humus lahko dopolnimo s svežo ali popečeno zelenjavo

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.