
Kulinarika / stran 29










Tako skrbimo za leseno desko za rezanje
Kako skrbeti za leseno desko za rezanje

V 14 burgerjih okrog sveta
Pridružite se nam na poti okrog sveta, na kateri si bomo ogledali burgerje in njihove polpetaste sorodnike iz mletega mesa: tu je seznam 14 burgerjev, ki jih morate pokusiti!

Francoska strategija za promocijo kulinarike
Na prvi pomladni dan, 21. marca, bo več tisoč restavracij na petih kontinentih slavilo francosko kuhinjo. Globalni kulinarični dogodek Gout de France/Good France (Okus Francije), ki poteka že od leta 2015, je uspešen projekt promocije francoske gastronomije, ki ga je francoska vlada zasnovala v tesnem sodelovanju s francoskimi kuharji. Širino državne strategije za promocijo enogastronomskega turizma, ki bi kot model lahko navdihnil tudi Slovenijo, nam je približala gospa Marion Paradas, veleposlanica Republike Francije v Sloveniji leta 2017.

Skrivnosti in čarobnosti peke kruha z drožmi
Kako spečemo kruh brez kocke kvasa? Lahko uporabimo sodo bikarbono, pecilni prašek, vinski kamen ali pa celo pivo. Če nam nobena od teh možnosti ni všeč, naredimo kruh v sodelovanju z naravo. Narava ima več imen – droži, starter, domači kvas, kisli nastavek, kislo testo, divji kvas. Beseda, ki opiše vodo, moko in vse divje, kar se zgodi med njima. Se sliši kot misija nemogoče ali znanstvena fantastika, kajne? Pa ni, peka z drožmi je zelo enostavna, tako kot so enostavne le tri osnovne sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo nadvse okusnega kruha in drugih dobrot – moka, voda in sol.


Suhe začimbe in zelišča
Začimbe in zelišča lahko jed zaokrožijo in jo povzdignejo, lahko pa jo tudi povsem uničijo. »Pri uporabi so pomembne izkušnje, znanje in kakovost začimb,« pravi Tomaž Vozelj, predsednik društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Če nimamo svežih zelišč z domačega vrta, jih povsem enakovredno nadomestimo s suhimi, iz katerih potegnemo največ, če poznamo nekaj »začinjenih« kuharskih trikov.




Jogurt za vsak dan
Jogurt je eno tistih osnovnih živil, ki jih imamo skoraj vedno v hladilniku – naj bo navadni ali sadni, morda je grški, najpogosteje si ga privoščimo za zajtrk ali malico, tudi kadar želimo storiti kaj dobrega za zdravje. A ljubitelji vedo, da z jogurtom lahko naredimo še veliko več: uporabimo ga za omake in solatne prelive, marinade, juhe, kot sestavino mesnih in zelenjavnih jedi, za kruh, kolače, sladolede, in napitke …

Trenutno
5 °C
Jasno
sobota, 12. 4
Delno oblačno
nedelja, 13. 4
Oblačno
ponedeljek, 14. 4
Deževno
7-dnevni obeti