© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pečena feta z grozdjem

Pečeno feto pripravite gostom za predjed

Pečena feta z grozdjem

Pečeno feto pripravite gostom za predjed

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb kot predjed
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pečena feta z grozdjem

Sestavine

  • 1 majhna rdeča čebula
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 350 g rdečega grozdja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički sumaka
  • 1⁄2 majhnega šopka kopra
  • 500 g fete
  • sol in poper
  • kruh, ko postrežemo

Sestavine

  • 1 majhna rdeča čebula
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 350 g rdečega grozdja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički sumaka
  • 1⁄2 majhnega šopka kopra
  • 500 g fete
  • sol in poper
  • kruh, ko postrežemo

Postopek

1

Čebulo prerežemo na pol in jo narežemo na tanke polmesece. Grozdje razdelimo na manjše grozde s po nekaj jagodami, ki se še držijo vejice.

2

V skledo damo čebulo, kis, sladkor in ščep soli. Začimbe kako minuto vtiramo v čebulo, da se nekoliko marinira. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).

3

Globlji pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Koper nasekljamo. V pekač damo grozdje in ga začinimo z žlico oljčnega olja, žličko sumaka, večino kopra in nekaj soli ter popra. Dobro premešamo. Feto položimo med grozdje, nato pa vse skupaj potresemo z marinirano čebulo in pokapamo z začinjenim kisom, ki je ostal v skledi, ter preostalim oljem. Nazadnje dodamo preostalo žličko sumaka. (Feto z grozdjem lahko v hladilniku hranimo do 24 ur, lahko pa jo spečemo takoj.)

4

Pečemo 30 do 35 minut, dokler feta ne dobi zlato rjave skorjice, grozdje pa je videti sočno pečeno. Potresemo s preostalim koprom in postrežemo kar v pekaču, s kruhom, s katerim bomo pomazali sir, grozdje in sok od pečenja.

Sumak

je bližnjevzhodna začimba iz posušenih in zmletih jagod octovca. Je rahlo kiselkastega okusa in ga lahko nadomestimo z limonovim sokom ali naribano limonovo lupinico, pomešano z malo soli. Pogost je v solatah, humusu, rižu in mesnih jedeh, saj jim doda osvežilno noto. Ena od vrst octovca (Rhus typhina) kot okrasno drevo raste tudi pri nas.

Priljubljeni recepti

Razprt piščanec na žaru

Slasten piščanec bo še boljši, če ga marinirate čez noč.

50 min
Enostavno

Artičoke z burrato po sicilijansko

Čudovito aromatične artičoke in kremasta burrata

1 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.